Het leukste aan de middelbare school waren ongetwijfeld de schoolreisjes. Blijkbaar bestaan die dingen in het hoger onderwijs ook. Een heel weekend naar Paris Photo met de klas. Mij hoor je niet klagen. Het was een fantastisch weekend vol plezier en cultuur. We bezochten onder andere Jeu de Paume waar op dat moment een foto-exhibitie was van de bekende Amerikaanse fotografe, Dorothea Lange.

Dorothea Lange’s “Migrant mother” is het beeld van de Amerikaans depressie in de jaren 30. De foto’s die Lange maakte in die periode waren in opdracht van Farm Security Administration en werden gratis ter beschikking gesteld voor kranten en tijdschriften. Maar haar foto’s zijn zoveel meer geworden dan dat. Tentoonstellingen van Lange haar foto’s zijn zeldzaam. Daarom was het een buitenkans om in Jeu de Paume, Parijs, haar werk te zien. Ze toont de waarheid in haar werk. Je voelt de wanhoop en emotie van de mensen wanneer je naar hun foto aan de muur kijkt. Lange is verschrikkelijk sterk in het vastleggen van gevoelens.

schermafbeelding 2019-01-06 om 22.22.29

De foto van Florence Owens Thompson en haar twee kinderen is wellicht haar bekendste werk. Maar het lukt Lange keer op keer om in elke foto die zelfde rauwheid vast te leggen.

Dorothea Lange werd geboren in Hoboken, New Jersey op 26 mei 1895. Ze had een tijdje een succesvolle portretstudio in San Francisco. In 1935 kreeg ze dan de opdracht om de gevolgen van de depressie op het platteland vast te leggen. Dit deed ze 5 jaar lang. Zij nam foto’s terwijl Paul Schuster Taylor, haar man, gegevens verzamelde en mensen interviewden.

Er werden geen vragen gesteld door de vrouw toen Lange haar foto nam. Ze wist dat de foto’s haar op één of andere manier misschien wel konden helpen. Toen Lange terug naar huis keerde, vertelde ze over de slechte condities in het kamp van Florence. Als resultaat dat de moeder en haar kinderen gered werden van de verhongering.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 januari.

1 Place de la Concorde, 75008 Paris, France