Een half jaar stage, of een heel jaar stage. Caroline De Bauw (22) uit Ekeren koos voor werkplekleren, een heel jaar stage bij Janssens Pharmaceutica. Als studente biochemie is het interessant om te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

“Dat ik voor de AP hogeschool koos, was een beetje een impulsieve keuze. De ligging sprak mij heel erg aan. Ik kende andere mensen die op die school zaten en die waren daar tevreden over. Dus dan besloot ik chemie te volgen, met als specialisatie biochemie. Voor deze studierichting heb ik nog een jaar op de universiteit van Antwerpen gestudeerd, maar dat was niet zo succesvol. Ik ben dan ook heel blij met mijn keuze om naar de hogeschool te gaan en ik ben ook zeer tevreden met de richting.”

“Nu kan ik alles van dichtbij zien.”

“De richting op school zit goed in elkaar. Zelf ben ik minder fan van de algemene chemie maar dat is puur omdat biochemie echt mijn interesse is. Ik merk wel dat ze de studierichting aan het aanpassen zijn. Zo krijgen we heel gerichte online feedback op onze laboverslagen. We moeten elkaar ook evalueren, en dat is natuurlijk leerzaam. Ik vind de wijzigingen dus positief.”

“Werkplekleren houdt in dat ik een heel jaar stage heb, in plaats van zes maanden. De theorievakken die reguliere studenten tijdens het eerste semester zien, leer ik op een heel jaar in zelfstudie. Het grote voordeel aan werkplekleren is dat ik zo veel tijd heb om veel te doen. Op mijn werkplek, Janssens, kan ik ook werken met gesofisticeerdere toestellen. Ik help bij het zoeken naar een medicijn en op school maak ik verslagen en daar leer ik uit. Maar op mijn stageplek heeft het werk echt een betekenis. “

“Onze school biedt veel aan, maar dat extraatje kan ik bij Janssen vinden.”

“Werkplekleren hangt van student tot student af. Je hebt zelfdiscipline en motivatie nodig, maar ik zou het zeker aanraden. Het is een hele ervaring om mee te draaien in het echte werkleven.”