Patrick Stroobandt (econoom)

De Brexit heeft de Britten ondertussen al meer dan 8 miljard gekost, maar wat zouden de financiële gevolgen zijn mocht Nederland hetzelfde pad volgen? Patrick Stroobandt (econoom) geeft ons meer inzicht in de herinvoering van de gulden bij een mogelijke Nexit.

Wat zou er gebeuren mocht Nederland de gulden terug invoeren?

“Als Nederland nu uit de Euro stapt, zou het een nieuw economisch beleid moeten voeren. Vroeger werd Nederland afgestemd op de Duitse economie, omdat het hun belangrijkste handelspartner is.  Er gaat dan naast de goederenstroom ook een monetaire stroom plaatsvinden. Nederland is een relatief kleine economie dus zal er automatisch een tekort of overschot zijn aan één van de twee munten (Duitse mark of gulden). Het is koffiedik kijken hoe zo’n economie evolueert op lange termijn, maar op korte termijn zal het zoals de Brexit rampzalig zijn.”


” Hoe globaler een systeem, hoe stabieler de economie. ”

Patrick Stroobandt

 Welk voordeel haalt Nederland uit de Europese Unie op economisch vlak?

“In de euro heb je een vaste wisselkoers. De centrale bank zorgt dat die wisselrisico’s stabiel blijven.  Je hebt dus een prijsstabiele monetaire eenheid. Als de gulden goedkoper worden zullen de goederen volgen, maar het omgekeerde kan ook. Tijdens een crisis zou Nederland niet meer kunnen lenen van de centrale bank om zijn economie te boosten. De kans om in een situatie zoals Venezuela terecht te komen is veel groter.”

Zullen bedrijven de Nederlandse markt verlaten na de Nexit?

“Dat kan ik niet zomaar zeggen. Sinds de Brexit heeft de Britse economie 8 miljard euro gekost, plus een groot aantal jobs.  Bedrijven willen meestal met een stabielere munteenheid werken, zoals de euro.”


Rob Heirbaut (politiek journalist bij VRT)

Rob Heirbaut is een Belgisch politiek journalist bij VRT. Als Europakenner volgt hij zowel het Europees parlement, de commissie, de Raad als de Europese toppen. In een interview gaf hij ons meer duiding over de huidige politieke situatie in Nederland en de toekomst.


Patrick Van Gompel (Journalist)

Patrick Van Gompel is al jaar en dag journalist voor VTM en verdiept zich al meer dan veertig jaar in de Nederlandse politiek. Tijdens een toevallige ontmoeting op het Binnenhof in Den Haag kregen we de kans hem een aantal vragen te stellen over de provinciale verkiezingen.


Overige Interviews