Stephane Hazée, u bent lid van de partij Ecolo. Hoe kijkt u naar de klimaatmarsen?

Ik denk dat het een geweldig initiatief is. Het maakt me blij dat er zo’n dingen georganiseerd worden. Het verbaast me dat er keer op keer zoveel jongeren samen op straat komen. Telkens weer komen duizenden jongeren op straat om te vechten voor wat ze geloven. Dat vind ik fantastisch. Er moet veel meer en vooral veel sneller maatregelen genomen worden voor het klimaat. Als ecologist, voel ik me minder alleen in mijn overtuiging sinds de opkomst van de klimaatmarsen. Wij als ecolo proberen al tientalle jaren deze kwesties naar voren te brengen en dankzij de klimaatmarsen is het klimaat eindelijk aan de orde van de dag in de politiek.

Zijn er geen initiatieven die effectiever kunnen zijn dan enkel de klimaatmarsen?

Dat is uiteraard hun eigen keuze. Ik zie vanuit scholen dat er ook concrete voorstellen komen om in de school aan bepaalde projecten te werken. Die beweging is sowieso al heel goed.

Wat zijn uw concrete voorstellen om het milieu te verbeteren?

 Op alle niveaus kan er veel worden gedaan. Energiezuinig zijn, isolatie van gebouwen, hernieuwbare energie. De mobiliteit, openbaar vervoer. In Wallonië willen de traditionele partijen nog nieuwe autowegen aanleggen. Het is gewoon absurd om in 2019 nog nieuwe wegen voor de auto’s aan te leggen. We moeten investeren in de fiets, het openbaar vervoer, de spoorwegen, de bussen, de trams. Er is ook de voeding, Ik zou hier uren over kunnen praten. Concreet: er moet gewoon veel meer gebeuren. Er zijn nog te veel partijen die in de verkeerde richting willen gaan. We moeten die beslissingen tegen houden.

Zijn uw voorstellen realiseerbaar?

We moeten proberen. Het is de overleving van de mensheid die op het spel staat. Er zijn korte termijn maatregelen die we al kunnen nemen maar ook focussen op lange termijn doelen.

Terug even over de klimaatmarsen, is het democratisch om de marsen te verplichten op school?

Dat roept inderdaad vragen op. Het is normaal dat we kunnen manifesteren. Maar dan ook vrij. Ik denk wel dat het meelopen in een klimaatmars een pedagogische activiteit kan zijn want je kan er veel van leren. Maar het moet mogelijk zijn, voor degenen die tegenstanders zijn van de klimaatmars, op niet te participeren.

Wat denkt u van het spijbelen op school in het algemeen?

Ik denk dat het een manier is voor de jongeren om te tonen ‘onze toekomst staat op het spel’. Onze toekomst vormen we niet enkel op school maar ook door deel te zijn van de maatschappij en onze stem te laten horen. Ik denk dat de jongeren doen wat ze moeten doen om hun eigen toekomst te verzekeren. Het klopt dat dit hun studies niet in de weg mag komen te staan.