‘Ramd’âm’ opende 3 jaar geleden zijn deuren in het hartje van Namen. Een gezellige tweedehandswinkel waar je boeken, CD’s en vinylplaten kan vinden. De winkel wordt uitgebaat door 2 neven: Jérémy en Simon Arnauld. 

Jérémy, waarom heb je een winkel geopend met je neef?

Simon en ik waren altijd al meer dan gewoon neven. We waren en zijn goede vrienden. Het was makkelijk om met hem een zaak te openen. Toen onze zaak een feit was is onze band enkel nog sterker geworden. We hebben elkaar op nog een andere manier leren kennen. Natuurlijk geeft het ook extra druk. Heel onze familie kijkt mee hoe wij het doen. Als het eens minder gaat kan je de andere niet de schuld geven. Zij kennen het verhaal van de twee kanten. Dat zou makkelijker zijn met een vreemde! Maar het heeft z’n voordelen.

Kunnen jullie, omdat jullie familie zijn, makkelijker ruzie maken? Of beter gezegd: de ruzie makkelijk oplossen?

We zijn familie dus we kunnen ervoor uitkomen als we niet dezelfde mening hebben. We kunnen een totaal andere visie hebben maar omdat het familie is begrijp je elkaar makkelijker. Ik merk ook dat ik minder snel boos word op hem dan op een gewone vriend. We zullen nooit echt lang ruziën. Eigenlijk is ruzie maken overdreven. Een heftige discussie van maximum een paar uur zal wel volstaan *lacht*. (…) Maar we kunnen sowieso sneller onze mening uiten. Ik denk dat dat er net voor zorgt dat we niet echt ruzie hebben. We kroppen niets op. 

Is familie altijd al iets belangrijk geweest voor jou?

Eigenlijk niet. Onze familie hangt niet zo aan elkaar. Het is eerder een toeval dat wij zo hecht zijn. Onze band is heel sterk, maar dat geldt niet per se voor andere familieleden. We zijn even oud en we kennen elkaar sinds we baby’s waren. Misschien heeft dat ermee te maken, ik zou het niet weten.

Quote uit interview

Waarom heb je ervoor gekozen om een tweedehandswinkel te openen?

Voor de opening van de winkel waren we verzamelaars. Arme verzamelaars wel is waar. We wilden heel veel maar hadden niets. Daarom trokken we naar tweedehandswinkels, daar was alles goedkoper en had je de kans om een zeldzaam stuk tegen te komen. Toen we met het idee speelden om samen een winkel te openen was het voor ons vanzelfsprekend dat we een tweedehandswinkel zouden openen. We willen iedereen, jongeren, studenten of gewoon mensen met weinig geld, de kans geven om te genieten van al deze culturele pareltjes. 

Heb je nog toekomstplannen?

We zijn nu 3 jaar open. Ons doel was om een rendabele zaak op te richten en dat doel hebben we nu bereikt. Ik vind het tijd voor een vernieuwend project en daar zijn we naar opzoek. We doen vele kleine dingen zoals optredens in onze tuin, tentoonstellingen in de winkel en nog veel meer. Maar voorlopig zitten er geen langetermijnplannen tussen. We willen allebei zeker niet in een dagelijkse sleur geraken. Daarom vinden we de kortetermijnprojecten heel leuk om te doen. Ik kan je nu niet vertellen wat we binnen 5 jaar aan het doen zijn maar ik kijk er zeker naar uit!

Interview van Shannen Hermans