Op AP Hogeschool campus Meistraat organiseerde de Vlaamse Vereniging Autisme dit jaar een avond waar je voor twee uur kon onderdompelen in de wereld van iemand met autisme. Aan de hand van een reeks oefeningen zouden de moeilijkheden die mensen met autisme dagelijks ondervinden duidelijk moeten worden.

Eerst aan de beurt was een verwarrend rollenspel. Je werd stilzwijgend naar een klaslokaal begeleid waar je in groepjes van drie moest plaatsnemen tegenover de organisatoren. Aan de hand van verschillende prikkelrijke voorwerpen moest de waarneming van prikkels voor mensen met autisme duidelijk worden. De rest van de avond werd afgewisseld door spelletjes en leuke anekdotes van de twee organisatoren. Alle activiteiten waren tot in de puntjes uitgedacht. We werden begeleid door twee vrouwen, één zonder en één met autisme. Die vertelden op hun beurt hun ervaringen met de diagnose, die van hun kinderen en de omgang met een niet-autistische omgeving.

Als persoon met autisme heb ik zelf deelgenomen aan de activiteiten. De simulatie was zeker en vast geslaagd, maar ik denk dat het voor de meeste mensen nog altijd een raadsel is hoe de meeste mensen met autisme zich in het dagelijkse leven voelen. Daarboven is elke iedereen (met of zonder autisme) ook anders, alsook zijn/haar beleving in deze wereld. Daarom is het niet vanzelfsprekend om een ‘autistische beleving’ te garanderen. Maar het is deze avond toch aardig gelukt, naar mijn mening. Voor de rest ga ik niet veel meer verklappen, kom het zelf maar beleven bij de komende inleefsessies:

14 mei 2018 in Mechelen
16 mei 2018 in Genk
23 mei 2018 in Ieper
31 mei 2015 in Gent

Meer info op: http://www.autismevlaanderen.be/agenda/activiteiten/inleefsessie-autisme/.