Bijna de helft van de Belgen heeft zijn vleesconsumptie het voorbije jaar verminderd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en iVOX. Zeven procent van de Belgen eet nooit vlees. Samen met de 9 procent flexitariërs (die minstens drie keer per week vegetarisch eten) betekent dit dat 16 procent van de Belgen regelmatig vegetarisch eet. Katrien H. is 22 jaar en is al vegetariër sinds ze 16 was. Ik vroeg haar wat ze van deze opkomst vindt:

Ik vind dat heel positief hé. Ik denk dat het echt een goede verandering is, het is nodig dat mensen beseffen dat het goed is om meer vegetarisch te eten. Niet iedereen moet persee volledig vegetariër worden, maar meer alternatieven voor vlees op tafel is wel een goede verandering denk ik.

Jij bent vegetariër sinds je 16de, dat is nu al 6 jaar. Waarom ben je daarmee begonnen?

Ik wou eigenlijk al vegetariër worden vanaf mijn 14, omdat dat toen wel ‘in’ was. Al mijn vriendinnetjes waren dat ook en ik besefte ergens wel dat dat heel goed was voor het milieu, maar meer ook niet. Ik ben daar toen research over gaan doen en toen was ik overtuigd. Maar mijn ouders vonden dat niet oké toen ik 14 was om dat te doen. Zij vonden dat te veel gedoe om altijd dubbel te moeten koken. Mijn mama was ook vooral bezorgd over mijn gezondheid en groei.

Toen ik 16 was geworden ging ik voor mijn verjaardag vissen met mijn papa. Ik moest die vis dan ook dooddoen, maar ik kon dat echt niet. Ik wou die vis daarna zelfs niet eten. Ik besefte toen wel dat dat zo eigenlijk de juiste manier is om vlees of vis te eten, beter voor het milieu dan zelf slachten kan bijna niet. Maar toch kon ik dat niet opeten, en ik dacht ‘als ik dat zo niet kan, zelfs op een juiste manier, dan denk ik dat ik moet stoppen met vlees en vis eten.’ Ik sta er niet achter hoe de vlees- en visproductie nu werkt dus daarom ben ik er sinds toen mee gestopt. Ik zei toen tegen mijn ouders: ‘Ik ga nu vegetariër worden ook al mag dat niet van jullie en dan kook ik mijn eigen eten wel.’ Mijn ouders hebben zich dan uiteindelijk wel aangepast!

Zijn er nog leden uit je gezin die het ook zijn geworden?

Ik ben de enige, mijn zusje is een jaar ongeveer vegetarisch geweest. Maar ondertussen is ze dat niet meer. Wel eten wij gewoon sowieso veel vegetarisch in de week. In totaal eten wij maar 2x in de week vlees en ik eet dan iets anders.

 Heb jij ooit last gehad van een tekort aan bepaalde stoffen in je lichaam?

Eigenlijk niet nee. Ik heb wel nog nooit mijn bloed laten trekken, dus ik zou het ook niet weten. Maar ik heb daar nog nooit negatieve gevolgen van gemerkt. Ik probeer er wel op te letten door meer noten, paddenstoelen en andere vervangers te eten. Ik heb nog nooit supplementen genomen.

 Zijn er voor jou ooit negatieve gevolgen geweest aan je beslissing?

Nee, het enige onhandige is dat je wel altijd moet opletten met wat je eet. Het is niet altijd gemakkelijk om op restaurant vegetarische maaltijden te vinden. Tegenwoordig is dat al veel beter en heb je wel overal een vegetarisch alternatief. In het begin was dat wel vaak dat ik niet echt een keuze had, en dan was ik ook wel flexibel genoeg om vlees te eten als ze me dat ergens aanboden. Als het toch klaargemaakt is, dan is het zonde om dat weg te gooien hé. Maar gelukkig weten de meeste mensen nu wel dat ik vegetariër ben en houden ze er ook rekening mee.

 Wat denk jij van veganistisch leven?

Ik denk dat dat alleen maar positief is. Maar het is wel heel veel werk denk ik. Je moet dan echt berekenen wat je juist eet en of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is zeker nog onhandiger dan vegetarisch eten, want als je dan eens bij vrienden gaat eten of zo dan moeten die eigenlijk ook veganistisch eten. Maar het is wel echt supergoed voor het milieu natuurlijk.

 Jij hebt het al veel over het milieu gehad. Was dat ook de grootste reden voor jou om vegetariër te worden?

Ja vooral ecologisch. Maar zoals ik al zei in het verhaal van de vis, ik kon die niet vermoorden, dus eigenlijk is dierenleed ook wel een tweede reden.