Een seksuologe of psychotherapeut benaderen, kan voor vele mensen een grote stap zijn. Eef Lommelen startte vier weken geleden met een nieuw initiatief. Betaalbare gesprekstherapie binnen een laagdrempelig kader. Met dit initiatief hoopt ze mensen aan te spreken die de stap niet durven zetten om een praktijk binnen te stappen. Elke maandag kan je Lommelen terugvinden in café Viggo’s op het De Coninckplein, waar je een babbel van een halfuur met haar kan hebben voor 20 euro.

 

Lommelen startte vorig jaar in de A-tower met project Ijsbrekers. Door het aanbieden van laagdrempelige therapie in combinatie met een glas ijsthee, probeerden Lommelen en haar team van therapeuten letterlijk het ijs te breken. Iedereen die behoefte had aan een babbel kon Lommelen en andere therapeuten vinden in Bar Gloed. Volgens Lommelen is de stap naar een kliniek voor cliënten vaak veel te groot en met dit alternatief hoopte ze therapie toegankelijker te maken. Lommelen vindt dat therapie vaak nog op een te klinische manier wordt gepresenteerd. Na dit succesverhaal kreeg ze de smaak te pakken en startte ze met een vervolgproject in koffiebar Viggo’s.

 

Als zelfstandige in een dokterspraktijk in Mol en Antwerpen, stootte ze aan tegen de afstandelijkheid die de ruimte van een dokterspraktijk uitstraalt. Door beperkingen van tijd en budget kon Lommelen niet meteen een groter project opstarten. Daarom koos ze voor een samenwerking met de eigenaar van Viggo’s om eenmaal per week achteraan in haar eigen hoekje beschikbaar te zijn met het bordje: “Viggo’s & therapy, come and say hi”. Tot nu toe heeft Lommelen veel interesse weten op te wekken van nieuwsgierigen. Volgens haar is dan de helft van haar doel al bereikt: therapie bespreekbaar maken. De positieve reacties leverden haar reeds drie gesprekken op en enkele afspraken. Wel is het duidelijk dat het project nog in babyschoentjes staat en het tijd nodig heeft om van de grond te komen. Lommelen koos ervoor om het project enkel via de website van Viggo’s en haar persoonlijke Facebookpagina te delen. Ze moet het dus vooral hebben van mond-aan-mondreclame. Tijdens haar aanwezigheid laat de bediening ook aan het cliënteel weten dat er een therapeute beschikbaar is.

 

“Neem jij je job wel serieus?”

 

Tot nu toe ontving Lommelen enkel positieve reacties vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Zowel de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie als een kritische journalist van De Standaard waren aangenaam verrast. “Of ik door het aanbieden van therapie op een lossere manier nog wel serieus genomen word?” Met die vraag werd Lommelen meermaals geconfronteerd. Haar initiatief is origineel ontstaan als een pop-up gegeven, maar keurt haar bestaand cliënteel dit wel goed? Zij gelooft dat niet iedereen nood heeft aan een klinische omgeving. Juist door de gesprekken te houden in een lossere atmosfeer verlopen deze vaak vlotter. “Het is altijd beter te vroeg dan te laat”, meent Lommelen.  Mensen knopen sneller een gesprek aan volgens haar omdat de drempel net zo laag ligt. Hierdoor kunnen frustraties vaak verholpen worden alvorens ze uitmonden in grotere problemen.

 

“Uiteindelijk is het de bedoeling van een therapeut(e) om zichzelf overbodig te maken en net de persoon zelf veerkrachtiger!”

 

Lommelen maakt gebruik van oplossingsgerichte- en systeemtherapie. Hierbij worden de relaties met je omgeving ook onder de loep genomen. De cliënt gaat op zoek naar de vragen die hij heeft en probeert deze op te lossen door oplossingsgericht na te denken. Deze manier van werken lukt goed in de lossere omgeving waarin Lommelen haar gesprekken houdt. Toch geeft ze toe dat ze oorspronkelijk verbaasd was over de openheid waarmee cliënten hun intieme problemen aankaarten.

 

“Zo had ik onlangs als cliënt een weduwnaar die zich na de dood van zijn vrouw erg eenzaam voelde. Hij twijfelde enorm om te gaan reizen. Door de stimulatie en het korte gesprek durfde de man het eindelijk aan om toch die stap te zetten.” Volgens Lommelen kunnen vele problemen opgelost worden met één consultatie, of zelfs een simpel gesprek binnen je vertrouwde omgeving.

 

Door: Joppe de Bruijn en Deborah Seymus