Sam Pirson, 21 jaar, student Social Work in Nijmegen, Trans/non-Binair

Ik besefte me rond m’n 18de dat ik trans was. Mijn vriendin keek naar een Youtuber die praatte over zijn eigen ervaring, en alles klonk herkenbaar. Ik heb het er later wel met mijn ouders over gehad, maar vertelde ze het pas goed in januari. Eerst heb ik precies opgeschreven wat ik wilde zeggen, en heb dat aan hen voorgelezen. Ik vroeg ze om me niet te onderbreken. Omdat ik het al eerder besproken had was de eerste schrik eraf en reageerden ze begripvol. Ze staan gelukkig achter mijn beslissing. Ik veranderde ook mijn naam, dat vinden ze nog wel moeilijk. Dat vind ik wel lastig omdat m’n vrienden me wel Sam noemen.

Als ik nieuwe mensen ontmoet, vertel ik het meestal niet meteen. Het duurt altijd even om te peilen hoe ze gaan reageren. Als ik het dan vertel, krijg je vaak dezelfde reactie. Je kan ze bijna horen nadenken. “Dat kan natuurlijk ook!”, zeggen ze dan. Soms weten ze ook niet hoe ze je moeten aanspreken, wat ik juist wel grappig vind.