Naast de vele fastfood ketens zie je steeds meer veganistische restaurants en producten. Is dit enkel een hype of is het een doelgerichte methode om gezonder en duurzaam te leven? Als de waarheid aan het licht komt, blijkt dat ook daarachter een heuse commerce schuilt. Er onstaan influencers en vloggers waarbij vegan centraal staat.

 

Je zou je afvragen of veganisten een nieuwe term is. Het tegendeel is natuurlijk waar. De term ‘veganisten’ wordt nu in de volksmond vegan genoemd. Sinds ze hype zijn mensen die zich aan dit eetpatroon durven wagen meestal vooraf niet goed genoeg geïnformeerd. Omdat het een vorm van dieëten is, is het van groot belang dat je alle voedingssupplementen die je lichaam nodig heeft in je lichaam hebt. Het is dan de taak van de influencers en vloggers om hier meer informatie over te brengen, op een leuke spontane manier.

 

Kleding is een gekende vorm om je identiteit te uiten. Dat deden de hippies en de punkers de vorige generaties ook al. Opmerkelijk is dat je voedingspatroon hier een nieuwe factor van is geworden. Dit kan op het eerste zicht al vreemd lijken maar is heel makkelijk aan te tonen met bijvoorbeeld de boekenbeurs. Het zijn niet meer alleen de boeken ‘Boerenkost’ van Jeroen Meus die het goed doen, maar ook de boeken met veganistische gerechten van onder andere Sandra Bekkari.

Interview_Jelka from AP Journalistiek on Vimeo.

 

Een veganistische dag in Antwerpen? Dat is zeker mogelijk. Veganistische restaurants en zaken zijn zo hip, dat je ze in bijna elke stad wel vindt. Er zijn genoeg restaurants en bars waar de nadruk op veganistische gerechten ligt, maar er zijn ook restaurants waar er vlees geserveerd wordt en er ook veganistische alternatieven zijn. Natuurlijk is Antwerpen mee met deze trend, daarom stellen wij enkele zaken voor waar je zowel kan ontbijten, lunchen en dineren. Allemaal veganistisch uiteraard!

 

 

 

Ontbijt: Moss

Voor een veganistisch ontbijt moet je in Moss zijn. Het restaurant is gelegen in de Volksstraat in het gezellige Zuid. Moss is gespecialiseerd in gezonde, lekkere en veganistische ontbijtgerechten. In de keuken staan Ellen Destuyver en Dennis Broeckx, een koppel dat al langer achter L’Epicerie du Cirque staat. Kwaliteit is hier alvast gegarandeerd. Verwacht je aan leuke en gezonde gerechten als avocadotoast en shakshuka, maar ook aan minder verfijnde gerechten als American pancakes, waar ook kinderen zeker van kunnen genieten

 

 

 

 

 

Lunch: Native

Van de Moss trekken we voor onze lunch naar bio restaurant Native in de Muntstraat, vlakbij de Kaaien. Hoewel Native niet hoofdzakelijk een veganistisch restaurant is en er ook enkele vleesgerechten op de menu te vinden zijn, serveren ze ernaast ook veganistische gerechten en ‘gewoon’ biologisch gerechten. Verwacht je ook hier maar aan enkele unieke gerechten: harira (een soep met linzen en speciale kruiden), pompoensalade met geitenkaas en rode bietentoast.

 

 

 

 

 

Diner: Rosenobel

Om de dag af te sluiten trekken we naar Rosenobel, zaak in de Blauwmoezelstraat aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Rosenobel staat bekend als een vegetarisch en veganistisch restaurant, en werkt seizoensgebonden. Het restaurant werkt niet met vaste gerechten, maar je kan zelf kiezen uit een buffet. De prijs wordt dan bepaald door het gewicht van je bord. Wil je veganistisch eten, maar niet buitenkomen? Goed nieuws dan, want voor de thuisblijvers is er ook take-away mogelijk.