4 manieren om de examenperiode te overleven

4 studenten journalistiek geven hun beste tips.


MAAK EEN GOEDE STUDIEPLANNING

Hoe moet ik nu plannen als ik mijn rooster nog niet heb? Wel …

Eerst en vooral maak een lijstje met al je vakken. Markeer diegene waarvan je een examen hebt in de examenperiode. Maar dan per vak een gedetailleerd lijstje met wat je allemaal moet kennen.

Stel voor jezelf een deadline tegen wanneer alles voorbereidt moet zijn. Misschien helpt het voor jou om ook tussentijdse deadlines te hebben. Iedereen werkt op zijn eigen manier.
BELANGRIJK: Plaats je uiterste deadline vroeg genoeg voor je examens. Zo heb je alles kunnen voorbereiden voor je echt moet beginnen studeren. Tegen dan zal je je examenrooster wel kennen (hopelijk) en kan je ‘in de juiste volgorde’ beginnen studeren.

EXTRA TIP: Probeer niet elk vrij moment vol te plannen met examenvoorbereidingen. Gun jezelf ook af en toe een moment van rust.


HOE VOORKOM IK HET MIDDAGDIPJE?

We kennen het allemaal. Je sterft van de honger, je neemt je middagpauze en je steekt je goed vol met eten om de rest van de dag aan te kunnen. Na een uurtje pauze zet je je terug achter je bureau en je voelt je suf. Het leven is letterlijk uit je lijf gezogen en je wil gewoon in je bed kruipen en een dutje doen. Dat heet dus het middagdipje. Dit gevoel kan aanslepen tot vier uur in de namiddag en dan heb je dus heel wat studeeruren mislopen.

Hoe voorkom ik dit nu? Ik moet toch eten ‘s middags? Wel, je lost dit zeer makkelijk op door direct na het eten, een kleine wandeling te maken. Je haalt een frisse neus en je bent actief bezig, twee vliegen in één klap. Door te wandelen zal je spijsvertering sneller op gang komen en zal je je daarna, zittend aan je bureau, niet zo ellendig voelen. Nog leuker is deze activiteit met je hond, broer/zus of vrienden. Frisse neus, activiteit en sociaal contact, allemaal in een half uurtje tijd.


TIJD VOOR PAUZE

Neem elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze. Je mag nog zo’n bolleboos zijn of het examen nog zo dichtbij, de leerstof die je er na twee uur nog probeert in te stampen, zal amper blijven hangen. Tijdens een pauze gun je je hersenen de tijd om de geziene leerstof te verwerken en zich op te laden voor de volgende rit.

Even naar de wc hollen geldt niet als een volwaardige pauze, maar telang mag ze ook niet duren. Een kwartier is al voldoende, tijdens de middag kun je je wel een halfuur tot een uur permitteren.

Hou studeer- en vrijetijdruimte duidelijk gescheiden. Zelfs al woon je in een kleine studio: eten doe je maar beter niet aan je bureau en probeer elke pauze buiten je studeerkamer, bij voorkeur buitenshuis, door te brengen.

Een power nap is toegestaan, mits je het juist doet. Een dutje mag niet langer dan 20 minuten duren en doe je idealiter tussen 13.00 en 15.00. Ze verhogen je cognitieve vaardigheden zonder je ritme overhoop te halen.


STUDEER OP EEN UNIEKE LOCATIE

De blokperiode komt steeds dichterbij. Studenten sluiten zich vaak urenlang op in hun kamer om zich eenzaam te verdiepen in hun boeken. GATE15 richtte daarom Study 360 op, een project voor alle studenten in Antwerpen. In de stad zijn er verschillende Study360 plekken waar de studenten terecht kunnen in de blokperiode.

Er zijn dertien verschillende locaties verspreid over de hele stad. Hier krijgen de studenten de kans om in groep op unieke plaatsen in de stad te studeren. Zo kan je bijvoorbeeld studeren op de elfde verdieping van Nokia met een prachtig uitzicht over onder meer de zoo en het centraal station.  Studeren op zulke mooie locaties geeft de studenten weer extra motivatie om de examenperiode tot een goed einde te brengen.

De studenten kunnen zich registreren op de website van GATE15. Vervolgens krijgen ze een code waarmee ze zich kunnen aanmelden op de locatie zelf. Zo kan de organisatie duidelijk aangeven hoeveel beschikbare plaatsen er nog zijn.  Als je klaar bent met studeren, moet je je steeds uitloggen zo dat de website up-to-date blijft.

Wil je meer info over de locaties en je registreren? Surf dan naar www.study360.be.