Naam: Berre Alofs
Leeftijd: 19 jaar
Richting: leerkracht secundair onderwijs
Specialisatie: lichamelijke opvoeding en biologie
Woonplaats: Hoevenen

Berre Alofs studeert leerkracht secundair onderwijs aan AP Hogeschool campus Noord. Daarnaast is hij een topsporter en combineert hij zijn studie met de de vechtsport karate. Deze duizendpoot is ook nog eens studentenvertegenwoordiger van zijn richting en geniet met volle teugen van zijn tijd als student.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding leerkracht secundair onderwijs?

Mijn beide ouders hebben mij geïnspireerd om deze richting volgen, aangezien ze beiden leerkracht zijn. Ik heb gekozen voor de specialisaties leerkracht lichamelijk opvoeding en biologie, omdat ik graag sport en omdat biologie mij altijd wel heeft geïnteresseerd. Bovendien lijkt het mij echt leuk om voor een klas te staan en mensen iets bij te brengen.

Valt het mee om karate met je studie te combineren? Heeft de school je hierin ook voldoende gesteund.

Ja, want ik heb een topsportstatuut aangevraagd. Ik heb moeten voorleggen dat ik lid ben van de nationale team. Dat is dan goedgekeurd, samen met mevrouw de Ridder (speciaal trajectbegeleider).  Ik mag zowel lessen als examens verplaatsen zonder enige problemen. Ik moet dit enkel aan de mentor laten weten. Ik kan ook steeds vroeger vertrekken voor wanneer ik moet trainen. Ik kan dus zeker zeggen dat de AP Hogeschool mij voldoende heeft gesteund.

Zie jij jouw studie als back-up voor een mogelijke karate-carriere?

Nee, want met karate is het heel moeilijk om geld te verdienen. Zeker in België. Ik zie mijn studie dus absoluut als een investering voor mijn broodwinning, wat niet betekent dat ik al snel met karate zal stoppen. Dat doe ik gewoon veel te graag. Karate is veel meer dan een passie voor mij.

Jij bent ook een studentenvertegenwoordiger. Hoe vul jij die rol in?

Wij hebben leergroepen. Alle leerkrachten in wording worden verdeeld in twaalf groepen. Voor een van die twaalf groepen ben ik de verantwoordelijke. Dan kan ik samen met mevrouw Maarten, het opleidingshoofd, bepaalde zaken bespreken, zoals kluisjes of de examenroosters en dergelijke. Als er dingen zijn die de studenten nodig hebben, kan ik het altijd tijdens de maandelijkse meeting bespreken.

Heb jij tips voor jongeren die een studie willen combineren met topsport?

Ik raad sowieso aan om een topsportstatuut aan te vragen, omdat het veel voordelen biedt. Je moet ook altijd duidelijk communiceren, zodat je niet achteraf pas moet aangeven dat je niet aanwezig was tijdens een les. Voor de rest raad ik iedereen ook sowieso aan om je hart en je passie te volgen; je moet gewoon doen wat je zelf graag doet.