Yara Rymen op 13 mei 2019

(Seksueel) geweld is een teveelvoorkomend probleem in de wereld. De zogenoemde stille marsen bieden een mogelijkheid om zulke tragische gebeurtenissen te herdenken. Maar heeft zo’n mars wel nut? We vroegen het aan een aantal voorbijgangers op de Meir.

Maria

“Ik heb zelf ook met de mars van gisteren meegedaan. Maar ik denk niet echt dat het nuttig is. Alle politici zijn namelijk bezig met iets anders, ze vinden dit waarschijnlijk niet zo belangrijk. Er is zo veel gebeurd, er zijn zo veel mensen gestorven, vermoord, verkracht…

Ik denk dat zo’n mars meer is om het te verwerken. Voor de naasten, de familie, de solidariteit. Als ik naar het werk ga, moet ik dezelfde weg als Julie. Dus voor mij was het in het begin heel choquerend en dan biedt zo’n mars een goede verwerking hiervoor.

Maar ik weet niet of het iets gaat veranderen. Ik vrees ervoor.”

Vincent

“Ik geloof niet dat zo’n mars nut heeft. Ik vind dat ze bij de dader al eerder hadden moeten zien dat hij een probleem had. Dat ze hem op jonge leeftijd al hadden moeten nakijken op psychische problemen zodat ze toen actie konden ondernemen. Dan vindt zo’n misdaad in het eerste geval niet plaats.

Maar de stille marsen laten zien dat je erom geeft en dat je steun biedt aan de slachtoffers, de familie, vrienden… en dat is iets moois.”

Kitty

“Ja, het is inderdaad wel nuttig en er is ook heel veel volk geweest. Dus dat is zeker wel een aandachtspunt voor de regering en het strafrecht om er aan te werken. Misschien kan het wel verandering bieden.

In de tijd van vroeger, van Dutroux enzovoort, hebben ze dat ook allemaal gedaan en dat heeft toch heel veel teweeg gebracht. Sinds die marsen geweest zijn, is er veel veranderd.”