Een hervorming van het deeltijds kunstonderwijs was broodnodig. Het is de enige tak binnen het onderwijs die nog geen eigen decreet had. Bovendien dateerde het meest uitgebreide besluit van de Regering van 1990, 28 jaar geleden dus. Er waren in tussentijd wel nog een paar kleine besluiten. Alle regels stonden verspreid met een grote onduidelijkheid tot gevolg. Dit jaar slaagde minister van Onderwijs, Hilde Crevits, er in om een nieuw decreet door te voeren. Het deeltijds kunstonderwijs zal er vanaf september helemaal anders uitzien.

Kort samengevat zijn er tal van veranderingen met als belangrijkste realisatie meer autonomie voor de academies. Er komt ook een groter aanbod van richtingen, de einddoelen worden vervangen door basiscompetenties die de academies zelf kunnen invullen, de startleeftijd gaat omlaag, er komen specialisatiejaren… En iets wat, gelukkig, wel onveranderd blijft, is het inschrijvingsgeld. Dat blijft laag.

Omdat de hervorming van de academies heel breed is, focus ik me op de verandering binnen woordkunst-drama. Ik ga ook vooral in op wat er voor de leerlingen kan veranderen, want zoals ik al zei zal veel afhangen van de academies.

Ben je dus geïnteresseerd in wat de nieuwe mogelijkheden precies zijn? Lees dan zeker mijn longread. Zo weet je meteen welke richtingen je eigenlijk KAN volgen en kan je misschien op zoek naar een academie die jouw lievelingsrichting aanbiedt.

Hier vind je mijn longread: hervorming DKO.
Veel leesplezier!