Is het nu gedaan met seksueel geweld? Zondag 12 mei werd naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen (23) een betoging gehouden tegen seksueel misbruik. Zal de Stille Mars iets veranderen?

Annemarie (58) & Genio (59):

Annemarie (58): “Ik weet niet of het echt nut heeft, maar ik vind het zeker goed dat ze in ieder geval iets doen. Eigenlijk moet er gewoon iets gedaan worden met delinquenten die ze vervroegt vrij laten of die vrij worden gelaten in afwachting tot hun uitspraak. Dat kan gewoon niet.”

Genio (59): “Mensen gaan er zeker over beginnen nadenken, maar echt verandering gaat het niet brengen. Zo’n mensen zullen er toch altijd rondlopen op deze wereld.”

Annemarie (58): “De regering hier in België zal gewoon strenger en consequenter moeten zijn op vlak van justitie.”

Genio (59): “Ik denk zelfs niet dat de regering hier iets aan kan doen. Het zijn de instellingen die strengere maatregelen moeten treffen. Je moet geen gedetineerden een weekend vrijaf geven na één goede week.”

Felicia (26):

“Ik vind het een beetje dubbel. Enerzijds vind ik het wel lief dat er zoveel opkomst was. Anderzijds is er dagelijks misbruik. Waarom is deze dan zo anders? Waarom houden ze dan enkel voor deze een speciale mars? Het wordt een beetje opgeblazen in de media.”

Stijn (21):

“Verandering zit in de politiek, ik denk dat iedere partij het daar wel over eens is. Er moet iets gedaan worden, maar concrete plannen zijn er niet. Met die mars zal niets bereikt worden. Het kan wel helpen om politici en justitie wakker te schudden, maar daar blijft het ook bij. Ik vind het een mooi gebaar voor wat er onlangs is gebeurd met Julie Van Espen.”