Gravelseizoen
Gravelseizoen

Nu het gravelseizoen goed en wel is begonnen met de Rolex Monte-Carlo Masters achter de rug beginnen de sterren van het ATP-circuit stilaan terug gewend te raken aan de gemalen baksteen onder hun voeten en zo ook onze Next Gen-spelers. Maar wat kunnen de “young guns” presteren in het gravelseizoen?

De eerste 2 weken van het gravelseizoen sloegen toch ietwat tegen voor de Next Gen-spelers. Op de finaleplaats van de Noor Casper Ruud op het tornooi in Marrakech na hebben ze voorlopig nog geen potten gebroken op het rode stof.

Oorzaak hiervan ligt deels bij het feit dat ze nog niet vaak hebben deelgenomen aan de graveltornooien omdat het seizoen echt nog maar pas begonnen is, maar waarschijnlijk ook omdat de grote kanonnen onder de Next Gen tot nu toe amper hebben meegedaan aan de graveltornooien.

Hier alvast een voorproefje van waarom je het gravelseizoen echt niet mag missen:

Graveltennis is een andere sport

Mijn voorspelling:

Stefanos Tsitsipas

Voor het komende gravelseizoen verwacht ik veel van het Griekse toptalent Stefanos Tsitsipas. Vorig jaar had de Griek al een goed gravelseizoen en op basis van wat hij sindsdien nog allemaal heeft laten zien op het ATP-circuit denk ik dat hij dit jaar weer zal schitteren op zijn favoriete ondergrond. Vooral op Roland Garros zie ik hem diep in het tornooi geraken omdat ik denk dat het “best of five-format” (spelen naar 3 winnende sets) wel in zijn voordeel is.

FAA & Shapo

Daarnaast zijn er ook nog de 2 Canadazen met Felix Auger-Aliassime en Denis Shapovalov. De vraag is of zij de lijn van hun sterk tornooi in Miami kunnen doortrekken op de gemalen baksteen. Ik denk dat Shapovalov niet helemaal zal doorbreken op gravel omdat zijn harde slagen daar niet zohard beloond worden als op het hardcourt en ook omdat het gravelspel volgens mij nog iets te fysiek is voor hem.

Voor Felix denk ik dat hij wel goede resultaten zal halen omdat hij wel heel atletisch is en fysiek dus wel zal meekunnen denk ik, maar na de hype die er rond hem is ontstaan na Miami zijn de verwachtingen enorm gestegen en die gaat hij niet kunnen inlossen denk ik. Alhoewel ik hem wel 3de of 4de ronde op Roland Garros zie halen.

Casper Ruud

Voor de rest verwacht ik ook een sterke Casper Ruud te zien, zeker nu hij al een finale heeft gehaald in Marrakech. De Noor is ook fysiek sterk en is een echte werker op het veld. Dit wordt op gravel ook vaak beloond dus ik zou niet verrast zijn mocht hij in een van de komende tornooien een grote naam uit het tornooi wippen.

Franse hoop

Last but not least zijn er ook nog de Franse talenten Ugo Humbert en Corentin Moutet. Ik hoop en denk dat ze allebei wel de hoofdtabel op Roland Garros zullen halen en dan denk ik dat zij wel voor een stunt kunnen zorgen. Ze hebben dan ook het thuispubliek achter zich en kunnen allebei ook wel aardig uit de voeten op gravel. Vooral naar Moutet ben ik benieuwd omdat ik vorig jaar zijn wedstrijd tegen David Goffin heb gezien en toen was ik best onder de indruk over de weerstand die hij bood, maar sindsdien heb ik nog weinig tot niets meer gehoord over hem.

Dus laat ons hopen dat onze jongelingen de toppers ook op het gravel het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Hieronder ook nog een filmpje van waar je je allemaal aan mag verwachten in het gravelseizoen:

Stay tuned!