“De mensen die mij echt kennen hadden al een voorgevoel”

Xhanne (22) studeerde toegepaste psychologie en doet nu een banaba ergotherapie

Ik heb nooit echt een grote coming-out gedaan. Het was eigenlijk heel simpel om het tegen mijn ouders te vertellen. Die hadden altijd al wel een voorgevoel. Als ze vroegen achter een lief was het “Wanneer ga je eens een jongen mee naar huis pakken? Of een meisje?”. Er is nooit een heel gesprek geweest erover. Maar ik weet wel dat mijn ouders, broer en zus het niet zouden tegengaan moest ik het wel willen. 

Ook mijn vrienden kwamen niet uit de lucht gevallen. Ik had al wel dingen laten vallen over de aantrekkelijkheid van meisjes. Het was soms alleen raar dat ze niet altijd goed wisten hoe erop te reageren.

Ik heb ook nooit gezegd het is het ene of het andere. Ik heb gewacht tot ik echt een vriendin had vooraleer ik het echt ‘officieel’ vertelde. Ik zou het stom gevonden hebben om te zeggen dat ik lesbisch ben terwijl de kans nog kon bestaan dat ik met een jongen thuis zou komen.