Werkgeversgroep VOKA stelt voor het studiegeld voor Hoger onderwijs opnieuw te verhogen. Minister van onderwijs, Hilde Crevits, staat achter dit voorstel. Door het studiegeld te verhogen willen ze graag meer geld uit de private sector halen en meer verantwoordelijkheid bij de studenten leggen. Hogescholen en universiteiten vinden dit geen goed idee.

Elke Smeets, financieel directeur van AP Hogeschool, zegt dat dit het studenten enkel nog maar moeilijker gaat maken. De groep studenten die nu net buiten financiële hup valt zal hier het meeste door geraakt worden. 1/3 van de studenten op AP maakt gebruik van financiële hulp, wat heel veel is. Dit maakt het moeilijk om nog meer studenten hulp te bieden.

In 2014 ging het studiegeld al de hoogte in. Nu betalen studenten zo’n 906 euro per academiejaar. Het bedrag dat erbij zou komen, zal vooral gebruikt worden om de besparingen van de overheid te compenseren. Het geld gaat dus niet rechtstreeks naar het investeren in beter onderwijs.

De vraag is dus wat dit gaat betekenen voor studenten, maar zoals alles in België zal dit voorstel er de volgende paar jaar wel nog niet doorkomen. NO STRESS. Gewoon een extra reden om snel af te studeren!

 

Door Fien De Winter (beelden) en Emma Koch (Beelden en Montage)