Twee weken geleden was het een spannende dag voor zowel Frankrijk als de rest van Europa. Zouden Fransen kiezen voor een extreem nationalistische president of de jongste president ooit in de geschiedenis van Frankrijk?

Op 1 mei gingen de Fransen -niet zo massaal- naar de stembus voor een nieuwe president te kiezen. De twee kandidaten waren Marine Le Pen van het FN en Emmanuel Macron. Vele Fransen konden het met beide kandidaten niet vinden en beslisten ervoor om niet te gaan stemmen.

Er was een kleine ongerustheid rond de verkiezingen, na de populariteit van Wilders in Nederland en Trump in Amerika. Toch haalde Macron het met een serieuze voorsprong van Le Pen.

Twee weken later

We zijn nu twee weken later en wij vroegen ons af hoe het Le Pen en ook Macron vergaat. Een korte stand van zaken.

Marine Le Pen

Vandaag was te lezen in de krant dat Le Pen toch opnieuw de positie van voorzitter van Le Front National op zich zal nemen. Dat is toch een beetje onverwacht nieuws. Tijdens de verkiezingen kregen we nog te horen dat de kans klein ging zijn als de uitslag van de verkiezingen tegen zou slaan. Ze maakt het nieuws echter niet zelf bekend. De interim-voorzitter Steeve Briois, maakte ze bekend via Twitter.

Emmanuel Macron

De huidige president heeft meteen mogen ondervinden dat het niet makkelijk is om een publiek persoon te zijn. Al meteen kwam hij overal op de voorpagina, niet enkel omdat hij president is, maar ook met zijn privéleven. Het is ondertussen bij iedereen bekend dat president Macron getrouwd is met een vrouw die enkele jaren ouder is dan hij en daar smullen de boekjes van.

Toch kwam hij ook in het nieuws rond de politiek, uiteraard. Zo is hij volop bezig met het samenstellen van een partij voor de parlementsverkiezingen in juni en hij zou ook in de heel nabije toekomst zijn Premier bekendmaken.

Van Emmanuel Macron hebben we het laatste nog niet gezien. Hopelijk blijft hij na een tijdje als meer hangen in ons geheugen dan jongste president van Frankrijk die getrouwd is met een oudere vrouw.