Volgens Wikipedia betekent mode een manier of wijze. Een manier of wijze van kledij, gedrag of persoonlijkheid? Tegenwoordig is het in de mode om in de mode te zijn. Wanneer ik op de Meir in Antwerpen loop, zie ik zeker 10 meisjes passeren met dezelfde Adidas schoenen daarna nog eens 5 met dezelfde jas van de Zara en vervolgens nog enkele met ingevlochten boxerbraids en een broek opgerold tot net boven de enkels. En ik moet eerlijk toegeven, ik was vroeger ook een van die meisjes. 

Vooral in de middelbare school merkte ik dat het cool was om te dragen wat de popular kids droegen, om je te gedragen zoals zij, om te zijn zoals zij. Ondanks dat ik dat absoluut niet wou en ergens een hekel aan hen had, was het wel wat van mij verwacht werd. Ik herinner mij nog goed dat ik na de vakantie weer aankwam op school en iemand tegen mij zei: “Wauw, wat is er met jou gebeurd, je ziet er echt goed uit!”, ik had exact hetzelfde aan als zij. Op dat moment voelde ik me fantastisch maar wanneer ik thuiskwam en in de spiegel keek, zag ik iemand die ik niet herkende.

Toen ik naar de hoge school ging merkte ik dat ik het op de een of andere manier van mij had afgezet. Ik kon een nieuwe start maken en dat deed ik ook. Ik droeg de kleren die ik altijd al had willen dragen. Ik begon vanbuiten de persoon te worden die ik vanbinnen al was. En dat werd zonder problemen aanvaard. Niemand die met je uiterlijk lacht, niemand die je pest. Ik kon zijn wie ik wou zijn zonder mij te schamen.

Nu is er natuurlijk het gegeven ‘Instagram’, waar je per dag honderden foto’s ziet verschijnen van graatmagere meisjes met de mooiste en duurste kleren aan, en zo nu en dan eens #ad in de beschrijving. Ergens kijk ik op naar deze meisjes maar ergens begrijp ik hen ook niet. Er zijn er enkele die een eigen stijl hebben ontwikkeld en een voorbeeld willen zijn voor anderen maar er zijn er ook die van hun following profiteren en zomaar dingen aanprijzen zonder dat ze deze zelf dragen of leuk vinden. En die mensen die hen adoreren, volgen zonder nadenken wat hun grote voorbeelden doen.

Naar aanleiding van de blogpost “finding yourself in fashion” van Kottke, besefte ik dat het eigenlijk maar raar is dat wij als mensen klakkeloos andere kopiëren en nadoen. En eigenlijk soms dingen dragen waarvan je achteraf denkt: “Eigenlijk vind ik dit helemaal niet mooi, dit ben ik niet.” Het is zo belangrijk om je in deze maatschappij te typeren als de persoon die je vanbinnen en vanbuiten bent. Eruit springen, opvallen tussen al de rest is wat je uniek maakt. En dat doen we ook aan de hand van onze kledij.

Een trend is een trend en dat zal altijd zo blijven. Het is niet iets wat jouw als persoon weerspiegelt. Maar ik moet toegeven dat zonder deze trends, er geen fashion zou bestaan. Fashion is in mijn ogen iets wat je eigen maakt, een trend die je net wat anders draagt dan de rest. Maar het is aan jou om te kiezen of je verdwijnt in de massa of eruit springt als wie je bent.