Sven Gatz, minister van media, zette dit jaar een half miljoen euro opzij voor innovatieve, journalistieke ideeën. 37 organisaties schreven zich in waaruit 11 aanvragen werden goedgekeurd. Het online platform Kloptditwel kreeg 82 962 euro steun om fake news en polarisering van journalistiek tegen te gaan.

De technologie van vandaag evolueert sneller dan ooit. Elke dag zijn er nieuwe versies die nog meer, sneller kunnen. Sociale media zijn deel van ons dagelijks leven en een dag zonder internet is niet meer denkbaar. Hierdoor voelt de journalistiek een enorme druk om tegen dat zelfde tempo nieuws te produceren. Wat onmogelijk is. Als online journalist kan je proberen om om het uur een update schrijven door het artikel vol te zetten met tweets van politiekers die hun mening weer moeten geven. Maar dat is nog amper diepgaande journalistiek waar research aan vooraf gegaan is.

“Fake News” lijkt wel de term van het jaar. Dit ontstaat deels door de grote druk achter journalisten die maar updates moeten blijven publiceren. Het nakijken van je informatie en dubbelchecken van bronnen is vaak geen prioriteit meer.

Het platform Textgain wilt dit tegengaan. Textgain werd opgericht door de KU Leuven en ontwikkelt taaltechnologie op basis van zelflerende algoritmen. Ze sloegen de handen in elkaar met media-experten van VRT nieuws, de master journalistiek van de KU Leuven en de bachelor studenten aan de Erasmus Hogeschool in Brussel. Samen richtten ze www.kloptditwel.be op. Het online platform gaat met behulp van artificiële intelligentie desinformatie opsporen. Fact-checkers gaan die vervolgens checken en eventueel bestrijden op de platformen waar de info wordt verspreid.