Waar
Grotendeels waar
Grotendeels onwaar
Onwaar

Door: Tatjana Peeters, Leni Sonck en Jolien Van Sande

Vrouwen werken dubbel zoveel uren als mannen. Die claim verscheen op 4 november in de weekendeditie van De Standaard in de Jobat-katern. Een duidelijke context voor de claim ontbrak. Pogingen om met de journaliste contact op te nemen bleven onbeantwoord. In 2016 verscheen echter een vergelijkbare claim van Sharan Burrow (hoofd van het Internationaal Vakverbond): “Wereldwijd spenderen vrouwen dubbel zoveel tijd aan onbetaald werk (huishoudelijke taken, zorg voor het gezin/de familie en de gemeenschap) als mannen.”

We kunnen stellen dat vrouwen meer werken dan mannen. Zo bleek uit cijfers van het Wereld Economisch Forum dat in 2016 vrouwen bijna een uur langer per dag werkten. We maken daarbij wel meteen de kanttekening dat het gaat om zowel betaald als onbetaald werk. Het valt op dat vrouwen dubbel zoveel onbetaald werk doen als mannen. Mannen verrichten dagelijks gemiddeld wel meer uren betaalde arbeid. Ook in ontwikkelingslanden zien we dezelfde trend, hoewel het aantal gewerkte uren per dag daar nog wel net iets hoger ligt bij zowel mannen als vrouwen.

“Het huishouden? Dat is een job voor vrouwen”

Ook anno 2017 zijn stereotypen niet weg te denken uit onze maatschappij. Nog al te vaak worden bepaalde taken en jobs aan een gender toegeschreven. Dat is natuurlijk wel een verklaring voor de ongelijkheid in onbetaald werk. Vrouwen zorgen ook in de huidige maatschappij nog vaak voor het gezin en het huishouden.