Waar

Grotendeels waar

Grotendeels onwaar

Onwaar

‘Bijna 30.000 Belgen worden jaarlijks getroffen door een plotse hartstilstand. Omdat hulpdiensten vaak niet op tijd aanwezig zijn, overleeft minder dan vijf procent van de slachtoffers.’ Dat schrijft journalist Joris Hendrickx in een artikel met de titel ‘Hartstilstand buiten het ziekenhuis: minder dan 5% overleeft’ (Media Planet bijlage 9/2017).

Het artikel werd geschreven in opdracht van Life bvba, het gaat dus om een publireportage. Hendrickx baseerde zich voor het cijfer enkel op een brochure van Life bvba, die volgens hem niet meer in omloop is. Op de website van de bvba staat dat ‘vijf à tien procent van de slachtoffers een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft.’

Externe factoren

Afdelingshoofd hart- en vaatziekten bij UZ Leuven, Peter Sinnaeve, geeft aan dat er weinig concrete cijfers zijn over de overlevingskansen van een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Volgens hem is het cijfer gedeeltelijk correct. Het is moeilijk om het precieze cijfer te vinden, omdat er een aantal nuances aan de uitspraak zit. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis zijn er externe factoren die bepalen of iemand het overleeft. We weten niet of Hendrickx rekening houdt met mogelijke omstaanders die hulp kunnen bieden en een hartmassage kunnen geven.

Volgens Hans Vanbrabant, hartspecialist bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, kan je je beter baseren op de cijfers uit hun studie “Static automated external defibrillators for opportunistic use by bystanders”. Hij vertelt dat dat de officiële cijfers voor België en Europa zijn.

66 studies

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg baseert zich in zijn rapport op cijfers die afgeleid zijn uit 66 studies. In Europa zou het overlevingscijfer tussen 9,4 en 10,3 procent liggen. Voor België is dat 9,5 procent. Pierre Mols, het diensthoofd Spoedgevallen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zorgde voor die cijfers. Hij haalde ze uit een EuReCa One studie. Die spreekt van een algemene overlevingskans van 10,3 procent.

Conclusie

Na de bevestiging van de betrouwbaarheid van de resultaten van de wetenschappelijke paper, vergeleken we die met de uitspraak van Journalist Joris Hendrickx beweert dat minder dan vijf procent van de slachtoffers overleeft, terwijl het in werkelijkheid 9,5 tot 10 procent is. Daarom beoordelen we de stelling als grotendeels waar.

Lenita Ferreira Barros, Kaat Haelen, Jarne Rediers, Robbe Van Dessel, Elien Vervaet