Nog nooit eerder zijn zoveel studenten op Erasmus geweest. Alleen al 5.325 Vlaamse jongeren werkten het voorbije academiejaar hun studies of stage af in het buitenland. Dat is ongeveer 4,6 procent meer dan in 2015, zo blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Steeds meer studenten werken hun studies of stage af in het buitenland via het Erasmusprogramma. De voorbije tien jaar is het aantal studenten verdubbeld. Ook in Vlaanderen wint het programma aan populariteit. Minister van Onderwijs Hilde Crevits wil tegen 2020 dat minstens één op de drie Vlaamse studenten een buitenlandse ervaring opdoet. Maar ze wil ook dat Vlaanderen een echte hotspot wordt om op Erasmus te komen.

Zo konden studenten vorig jaar voor het eerst ook naar landen buiten Europa op Erasmus. Maar liefst zestien Vlamingen trokken zo naar onder andere Hongkong, Verenigde Staten, Australië en zelfs Palestina. Momenteel zijn Frankrijk en Spanje de populairste bestemmingen om te gaan studeren. Voor stages scoren ook Nederland en Engeland heel hoog.

Ons land is eveneens in trek bij andere studenten. Afgelopen jaar kwamen niet minder dan 3.900 buitenlandse studenten voor hun studies naar ons land. Vooral de Spaanse (857), Italiaanse (421) en Duitse scholieren (335) zijn geïnteresseerd in België als bestemming. Wij vroegen twee Erasmusstudentes uit Duitsland en Zwitserland waarom zij voor ons land kozen en wat hun ervaring tot nu toe was. (Zowel studenten die voor hun stage als gewoon voor hun studie op Erasmus gingen zijn in de cijfers meegeteld.)

Wij ondervroegen 2 studenten die op Erasmus in Antwerpen zijn. Ze studeren momenteel voor een half jaar online journalistiek aan de AP Hogeschool. Het interview vind je hier

Door: Adiza Saliou en Deborah Seymus