Net zoals velen jongeren, trekt Noa Tuyaerts (22) binnenkort voor het eerst naar de stembus. De afgelopen weken volgde ze de politiek op de voet, zodat ze op 14 oktober een zinvolle stem kan uitbrengen. Na veel wikken en wegen ligt haar definitieve keuze vast.

“Ik heb er lang over nagedacht want het gaat tenslotte over de komende zes jaar hier in Antwerpen. Tegen dan ben ik 28 en zal ik waarschijnlijk aan kindjes beginnen. Gezin en familie zijn voor mij erg belangrijk, dus vooral het warme en het familiale gegeven van de partij CD&V spreken mij aan. Bovendien, kom ik zelf uit een gezin van zelfstandigen waardoor ik erg geloof in creatief, jong ondernemerschap. Ook daar zet CD&V erg op in.”

Alle geuren, kleuren en lagen

“Deze ochtend had ik nog een gesprek met een kandidaat op de Antwerpse CD&V lijst. Toen hij vertelde waar CD&V zoal rond werk, was ik aangenaam verrast. Thema’s als welvaart, gezondheid, groen, maar ook vooral integratie. Tot een paar weken geleden wist ik helemaal niet dat CD&V zo multicultureel en inclusief is. Ik vind het fijn dat ze mensen van alle geuren, kleuren en lagen op hun lijst hebben staan.”

“Velen linken CD&V meteen aan het christendom, maar dat is al lang niet meer nadrukkelijk aanwezig. Ik noem mezelf liever een agnost; Ik geloof wel in iets maar ik weet niet in wat. Ik ken daarbij niet genoeg van alle godsdiensten maar ik accepteer ze wel allemaal. CD&V respecteert iedereen, ongeacht geloof of origine. Het is belangrijk dat we in een multiculturele stad als Antwerpen kiezen voor een partij die inzet op integratie. Enkel zo zullen nieuwkomers het gevoel krijgen dat ze hier welkom zijn.”

 “Deze mentaliteit hebben we nodig in Antwerpen”

“Heel het verhaal van de ‘war on drugs’ in Antwerpen, vind ik trouwens de grootste onzin die er bestaat. Voor huidig burgemeester, Bart De Wever, lijkt het eerder een war on cannabis. CD&V wil dit stoppen. In plaats van druggebruikers te viseren, moeten we hen helpen. Deze partij wil niet focussen op jongens langs de hoeken van de straat, maar eerder de oorsprong van het probleem aanpakken. Dat is de mentaliteit die we hier in Antwerpen nodig hebben.”