Heb je last van uitstelgedrag en zie je het even niet meer zitten met de examens in het vooruitzicht? Hier zijn tips die je tijdens de blok helpen om alles op een rijtje te zetten.

1) Een van de eerste dingen die je kan doen als je te laat begonnen bent is een planning opmaken. Dat klinkt zo overbodig, maar zonder planning is de kans groot dat je in paniek slaat. Op het einde van het schooljaar heeft iedereen nog zoveel te doen. Zoveel waar je ineens aan denkt wat nog moet gebeuren.

2) Een tweede tip is dat je al je nota’s bij elkaar zoekt. Leg ze bijvoorbeeld per vak bij elkaar, zo heb je ze maar te pakken als je ze nodig hebt.

3) Hou je niet van leren? Lees dan alles desnoods 100 keer opnieuw, je zal zeker wel iets onthouden. En het is goed dat je je leerstof herhaald, zo blijft er meer hangen bij je examen. Bijvoorbeeld bij woordenschat helpt het om alle woordjes en de definitie zo vaak mogelijk te lezen.

4) Teken. Het klinkt misschien een beetje raar. Maar het is een van de beste tips die ik iemand met een visueel geheugen kan geven. Als je iets echt niet kan onthouden, probeer er dan een tekeningetje bij te maken. Je zal zien dat je net dat deeltje leerstof waar je een tekening bij hebt gemaakt makkelijk kan onthouden.

Daarnaast is het zoals je al wel weet goed dat je gezond eet, genoeg beweegt, enz..

Succes!