Vandaag 8 maart is de officiële vrouwendag. Ontstaan in de 20ste eeuw, wordt deze dag elk jaar wordt gevierd in alle landen ter wereld om respect en solidariteit te tonen voor de strijdbaarheid van vrouwen. Meestal aan de hand van een specifieke thema. 2017 is het jaar van de hashtag #beboldforchange. Zodat iedereen zich verzet tegen de uitsluiting en het sexisme tegen vrouwen.

Vanmorgen stond twitter vol met berichten over betogingen in de wereld en ondersteunende tweets voor vrouwen die voor hun rechten opkwamen. Een van de meest voorkomende video’s was een speech van Emma Watson, de ambassadrice van de VN Women Goodwill. Ze creëerde de campagne HeForShe waarin wordt gepleit dat mannen gendergelijkheid zouden verdedigen.

Het valt mij echt op dat veel mensen, niet alleen in België maar overal ter wereld, niet houden van het woord ‘feminisme’. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de extremisten die in de feministische bewegingen zitten. Maar zijn we niet allemaal feministen?

Het Van Dale woordenboek definieert ‘feminisme’ als “het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen”. Als je dat leest, vind je jezelf dan een feminist? Gelijkheid betekent ngeen oneerlijke beschuldigen tegen de mannen, zich meer dan mannen voelen en ook zich niet laten doen.  Er zijn mannen in de wereld nodig, mannen die echt mannen zijn en respect bieden.  Deze wereld heeft mannen nodig die geen emotioneel, fysieke of seksuele agressie tegen vrouwen plegen. Maar wij hebben ook echte vrouwen nodig. Vrouwen die respect eisen maar ook bieden, die niet alles kwalijk nemen en die de mannen hun gelijke en eerlijke plaats in de samenleving geven.

Emma Watson vroeg zich af “als ik het niet doe, wie dan?”. Laat ons allemaal gelijkheid verdedigen. Wij zijn allemaal anders maar toch dezelfde. Respecteer jezelf en ook de anderen. En voor degenen die je stem willen stelen of verdrinken, bevecht ze. Madeleine Albright zei: “Het kostte me een behoorlijk lange tijd om een stem te ontwikkelen, en nu dat ik die heb, ben ik niet van plan om stil te zijn”.

Dames, heren, jongens en meisjes: wees niet stil!