Zondag 12 mei, een dag waarop vele mensen moederdag vieren. Antwerpen was die dag het toneel voor de stille mars tegen seksueel geweld. Maar zijn zo’n marsen nuttig? 

Manon (19): 

“Ik denk dat het samenhorigheidsgevoel daardoor wel versterkt is. Zo hebben ze ook laten zien aan de burgemeester van Antwerpen dat er echt iets gedaan moet worden. Ik heb ook ergens gelezen dat Bart De Wever bereid is om samen te zitten met de zus van Julie Van Espen en haar vriendinnen voor een eventueel ‘Project Julie’. Hierbij worden dan alle wegen van en naar de Schelde beveiligd met camera’s. Op dat gebied is het dus wel nuttig maar op federaal niveau totaal niet. Zij doen nu nog steeds niets aan het klimaatbeleid, terwijl zij al 12 keer op straat zijn gekomen. Dus deze kleinschalige mars die enkel in Antwerpen was gaat dus niet veel teweegbrengen denk ik.” 

Emmanuel (33):

“Ik zou mezelf niet zo’n grote fan van marsen noemen, toch al zeker niet van alle marsen. Ik ben van Nederland en weet dus niet goed hoe het rechtssysteem in België werkt. Ik weet dus ook niet of je er wel invloed op kan hebben. Je kan wel laten weten dat je niet akkoord bent en dat je vindt dat er veranderingen moeten komen. Dan zijn marsen wel een mooi gebaar.”

Rita (65) en Fré (34): 

Wij vinden marsen wel nuttig maar of het echt iets gaat uithalen, weten we niet. We hopen natuurlijk van wel maar het is afwachten. Wij hebben zelf niet meegelopen want we wonen hier ook niet in de buurt en met jonge kindjes meewandelen valt niet te doen. De speeches op Steenplein hebben we wel proberen mee te volgen maar we zijn er uiteindelijk niet geraakt. Een aantal vriendinnen waren daar uiteindelijk wel.”