Woensdag wordt in schouwburg hetpaleis in Antwerpen de voorstelling Wat is de Wat voor het eerst opgevoerd. Het is de adaptatie van het verhaal over Valentino Achak Deng, die door een burgeroorlog zijn vaderland Soedan is moeten ontvluchten. Het publiek wordt geconfronteerd met een harde realiteit waar veel mensen in de westerse wereld niet bewust van zijn, en worden aan het denken gezet: zijn wij als rijkere westerse wereld niet moreel verplicht te helpen, en wat kunnen wij dan voor hen betekenen?

Bij het uitbreken van de burgeroorlog in Zuid-Soedan vlucht Valentino samen met honderden andere jongens het land, en begint aan een tocht van 1500 kilometer om veilig onderdak te vinden in een vluchtelingenkamp in Ethiopië. Maar ook deze vluchttocht is niet veilig. Onderweg krijgen de vluchtelingen te maken met tal van voor ons ondenkbare scenario’s.

Het ontroerende verhaal van Deng werd door schrijver Dave Eggers in 2006 op papier gezet in het gelijknamige boek “What is the what”, dat finalist was voor de National Book Award. Het boek is nu door Simon De Vos omgeschreven voor het Vlaamse toneel. Gorges Ocloo speelt de hoofdrol en wordt begeleid door de muziek van Mauro Pawlowski.