Jongeren en alcohol

Geen alcohol drinken en een student zijn is niet gemakkelijk. Nochtans wordt die keuze vaak gerespecteerd door medestudenten. “Studenten vinden het vaak chic dat ik niet drink”, geeft Garance (19) toe. “Maar soms ben ik nog onzeker omdat ik ervoor kies om geen alcohol te drinken.”

Is het een gemakkelijke keuze om geen alcohol te drinken?

“De smaak van alcohol bevalt me niet en ik geef al veel geld uit aan eten, dus alcohol hoeft echt niet voor mij. Jezelf leren drinken om het lekker te vinden heeft helemaal geen voordelen, en zonder alcohol kan ik ook plezier maken. Het is een bewuste keuze want ik heb graag controle over mezelf. Daarom dat zat zijn niets voor mij is.”

Waarom heb je liever controle over jezelf?

“Wie weet wat ik allemaal doe als ik zat ben, nee ik wil mij daar bewust van zijn. Dat wil niet zeggen dat ik niet ga feesten, ik zit zelfs in een studentenvereniging om dat eens mee te maken in plaats van de meningen van anderen te lezen. Alleen weet ik niet goed wat ik tijdens cantussen met mijn glas water ga doen. Daarom bedek ik in nieuwe omgevingen vaak het etiket van mijn colaflesje.”

Hoe komt het dat je daar zo onzeker over bent?

“De reactie van anderen en wat ze denken, daar heb ik schrik voor. Misschien bekijken ze mij dan als een seut, ook al is geen alcohol drinken niet erg. Dat moet ik steeds tegen mezelf zeggen. In het middelbaar voelde ik mij vaak gepusht om te drinken, en toen kon ik moeilijk nee zeggen. Dan deed ik alsof ik dronk en uiteindelijk gaf ik dan altijd mijn drankje weg. Als we samenkomen met de familie vraagt mijn oma nog elke keer of ik een glaasje cava of wijn wil. Soms heb ik het gevoel dat ze het jammer vindt dat ik niet drink. Ik weet dat ik zelfzeker moet zijn en niet geven om wat anderen denken. Toch heb ik het gevoel dat geen alcohol drinken nog steeds wordt gezien als iets raars.”

Heb je niet het gevoel dat er nu meer begrip is voor niet-drinkers?

“Alcohol is sociaal geaccepteerd en het zit in onze cultuur. Toch merk ik dat de meeste jongeren nu drinken omdat ze het lekker vinden, niet om zat te worden. Verschillende acties wijzen ons op de negatieve gevolgen van alcohol en daar staan we nu meer bij stil.”

Denk je dat je nooit zat gaat zijn?

“Ik geef toe dat ik toch nieuwsgierig ben naar zat zijn, die ervaring wil ik ooit wel eens meemaken. Als dat gebeurt dan wel in een vertrouwde omgeving en met een paar vriendinnen. Maar voorlopig ben ik oké met mijn kidibul.”