Sinds jaar en dag luisteren we naar de radio. Zowel in de auto als thuis ontvangen we onze favoriete stations via de sterke, maar gelimiteerde, FM-band. Maar is dit nog wel van deze tijd? Blijkbaar niet want de opvolger staat al klaar.

Die opvolger heet DAB +. De afkorting staat voor Digital Audio Broadcasting wat eigenlijk zo veel wil zeggen als digitale radio die gestreamd wordt via de ether. De “+” staat voor een nieuwere versie van DAB want DAB op zich bestaat al een heel aantal jaren.

DAB + zal binnenkort de nieuwe radiostandaard worden. Officieel gezien is het vandaag al de radiostandaard, in Europa alleszins. Omwille van de ongeziene geluidskwaliteit die je kan ontvangen en de multimediale extra’s (op je display verschijnt er bijvoorbeeld artiesteninformatie, verkeersinfo, nieuws,…) die erbij komen kijken zijn de verwachtingen hoog. Net als bij FM zal DAB + ook gratis verkrijgbaar zijn indien je een ontvanger hebt.

See also:

Hoe werkt het dan vraag je je al snel af? Wel het is eigenlijk een soort upgrade van de FM-band. De signalen worden nog steeds door ‘de lucht verstuurt’ waardoor het gratis kan blijven. DAB + is dus niet hetzelfde als een internetradio waar gebruik wordt gemaakt van streaming via een telecommunicatienetwerk.

Een ander enorm voordeel is dat DAB + niet gelimiteerd is, in vergelijking met zijn voorganger FM. DAB + biedt dus mogelijkheden voor een hoop meer zenders en nog extra multimediale services. Je kan ook bijvoorbeeld dus ook zenders uit andere landen zoals Frankrijk luisteren in Antwerpen.
Daarbovenop hoef je ook niet meer te zoeken naar een bepaalde frequentie. Je kan gewoon zoeken naar je favoriete station door de naam ervan in te geven.

Ten slotte is DAB + ook beter voor het milieu. De nieuwe methode verbruikt een hoop minder energie dan de FM-methode die we nu allemaal gebruiken. Zo draagt je favoriete radiozender ook zijn steentje bij aan het milieu.

Voor alle info kan je terecht op https://www.dabplus.be/nl/

Bron: https://www.dabplus.be/nl/faq/