Het Zweedse begrip Fika wint vele harten in deze drukke wereld waar amper tijd is voor een koffiepauze.

 

Het is geen toeval dat Zweden in de top tien van gelukkigste landen staat. In Zweden bepaalt de kwaliteit van je koffiemoment of je een goede dan wel slechte ‘day at the office’ hebt. Ook studenten kunnen voordeel halen uit een fikapauze. 

In deze drukke tijden waar we deadline na deadline halen, tezamen eenzaam zijn en een hoge kans op een burn-out hebben, kan fika de oplossing zijn. Anders dan in België geniét je tijdens fika van je koffie of thee, eventueel met een gebakje erbij. Het is niet de bedoeling om je koffie ‘s ochtends snel achterover te slaan of je thee – zonder er echt van te genieten –  op te drinken aan je bureau.

Fika

 

Pauze is bevorderend voor je focus

“Fika is een excuus om tot rust te komen”, volgens Anna Brones, mede-schrijfster van het boek ‘Fika: The Art of the Swedisch Coffee Break’. “Het is een gewoonte waarbij alles even stopt en je van het moment geniet.” Volgens een onderzoek van Hans De Witte, professor arbeidspsychologie aan de KU Leuven, heeft de gemiddelde mens een aandachtspanne van vijftig minuten. “Een koffiepauze is een herstelmoment”, zegt De Witte.

Een pauze tijdens het werk kan je prestatie verbeteren, want niemand kan vier uur lang 100% productief werken. Als je samen met je collega’s een fikapauze neemt, sla je twee vliegen in één klap. Je brein heeft de tijd om terug op te laden en je leert je collega’s beter kennen.