Gaming is anno 2019 niet meer weg te slaan uit onze maatschappij. Spellen als Fortnite, Fifa, League of Legends, … zijn algemene begrippen geworden waar iedereen al wel eens van gehoord heeft. Maar wat nog niet is doorgedrongen tot het grote publiek, het is te zeggen, tot het ‘big screen’, is het hele E-sports gebeuren.

E-sports? 

Beginnen bij het begin, wat zijn E-sports nu exact. Simpel uitgelegd zijn het gewoon online wedstrijden/tornooien. Mensen spelen dus een bepaald spel tegen elkaar, in competitie verband, alsof het een echte sport is. Die discussie gaan we vandaag niet aanwakkeren, of professioneel gamen al dan niet beschouwd mag worden als sport, maar toch even snel: schaken, curling en skateboarden worden door velen ook beschouwd als sport dus waarom niet gamen? En het gaat niet over huisje en tuintje videospellen spelen, nee het zijn mensen die ettelijke uren per dag ‘trainen’ om de beste te zijn in wat ze graag doen. Maar goed, dat is bijna discussie aanwakkeren, was niet de bedoeling, excuses, terug naar de vraag: E-sports = professioneel gamen in competitieverband.

Populair? 

E-sports winnen elk jaar in populariteit. Vroeger werden slechts enkele games actief in competitieverband gespeeld, vooral CS:GO (CounterStrike:Global Offensive) en League of Legends, maar tegenwoordig heeft elk spel wel zijn eigen competitie. E-sports zijn al zo groot geworden dat tegenwoordig elk voetbalteam zijn eigen e-sporter heeft om de clubkleuren te verdedigen in FIFA. Sommige NBA-teams, als de Golden State Warriors en de Houston Rockets, hebben enkele League of Legends teams onder hun hoede. Zelfs openbare omroep Sporza had zijn eigen kersttornooi, waar mensen tegen elkaar FIFA of Rocket League konden spelen.(https://sporza.be/nl/2018/11/29/schrijf-je-in-voor-de-sporza-xmascup-en-speel-rocket-league-of-f/).

Wanneer op tv? 

E-sports zitten dus wel degelijk in de lift, maar zijn tot op vandaag vooral online te zien. Fans wenden zich meestal tot streamingsite twitch.tv voor hun favoriete speler/team in actie te zien. Maar wanneer duizenden tot zelfs miljoenen mensen wekelijks inschakelen, zal TV niet langer achterblijven. Zo heeft Proximus bijvoorbeeld sinds dit jaar een eigen Esportzender, EsportTV. EsportTV toont zowel de grootste internationale competities, als reportages over esports en exclusieve interviews met de beste gamers, volgens het Belgische netwerkbedrijf. (https://www.proximus.be/nl/id_b_cr_sports_esports/particulieren/discover/news/bits-and-bytes/esports-officiele-nationale-kampioenschappen.html). Of de andere media erin zullen meegaan is nog maar de vraag, andere/’echte’ sporten zijn op de moment interessanter voor hen, maar dat kan elk moment veranderen. Waarom? Simpel: Money follows eyeballs!

Foto: ©Riftherald.com

Auteur: Loïc Leunis