Amarildo Vllazeria is 21 jaar oud en is verkozen in Mortsel. Hij komt op voor de partij ‘I love Mortsel’, die banden heeft met sp.a. Gezien zijn leeftijd is Vllazeria een van de jongste gemeenteraadsleden aanwezig in Mortsel. Hij wil namelijk veel zaken veranderen.

Vllazeria kijkt daarbij vooral naar veranderingen in het voordeel van de jongeren. Het eerste wat hij graag wil verwezelijken is een alternatieve scoutswerking. “Nog te veel jongeren, en jammer genoeg ook veel met een allochtone achtergrond, zijn niet aangesloten bij een scouts- of chirovereniging. Daar moet verandering in komen.”
De alternatieve scoutsvereniging zou een neutrale werking hebben. Hiermee bedoelt Vllazeria dat deze scouts voor zowel allochtone als autochtone jongeren beschikbaar is. Het is ook multi-functioneel. Hij zou deze werking ook graag willen oprichten om dialoog mogelijk te maken tussen de jongeren en de politie MINOS. “Het gebeurt vaak dat ik berichtjes krijg van jongeren die lastig zijn gevallen door de politie. Ze zitten in een van de parkjes rustig te chillen en plots worden ze overrompeld door de politie. Dat vind ik niet normaal. Ik geloof dat we dit kunnen oplossen door beide partijen met elkaar te confronteren en erover te praten. Ik snap dat de politie hun werk doet maar niet elke jongere in een parkje zit aan de drugs of is iets crimineels aan het doen. Het gebeurt ook bij autochtone jongeren, dus racisme of discriminatie zou ik het niet noemen.”

De jeugd en politiek

“Ik denk dat er een zekere vorm van interesse is.” Zegt Vllazeria zonder twijfel. Bij het vragen of de jeugd nog wel geïnteresseerd is in politiek denkt Vllazeria dat er zeker en vast veel interesse is. “De jongeren waar ik mee werk zijn zeker en vast geïnteresseerd maar ze worden tegen gehouden door politieke taboe’s jammer genoeg.” Met politieke taboes verwijst Vllazeria naar zijn collega’s van NV-A. Hij is van mening dat NV-A de jongeren niet genoeg betrekt bij de politiek. “Ik vind dat ongelooflijk jammer. Ik vraag me af of NV-A wel weet dat de jongeren de toekomst van het land zijn en dat het juist enorm belangrijk is dat we jongeren betrekken in de politiek.”

Vllazeria nuanceert ook. “Ik begrijp aan de andere kant dat met jongeren samen werken ook niet een gemakkelijke opdracht is. Hier is het heel moeilijk om een neutraal standpunt te behouden terwijl jongeren op sommige vlakken dan een zeer uitgesproken mening hebben.” Neutraliteit is een groot punt in de visie van Amarildo. Ook is hij een grote voorstander van allochtone jongeren als autochtone jongeren te betrekken in de politiek. Volgens Vllazeria hebben ze evenveel inspraak en dingen te zeggen als volwassenen.

Het resultaat van de verkiezingen

“Ik heb niet echt een speciale manier gebruikt om stemmen te verzamelen. Dat ga ik al eerlijk toegeven.” Begint Vllazeria. “Ik werk wel bij een vereniging die zich inzet voor jongeren en ik sta zeer dicht bij hen. Wanneer er een probleem is, of ze worden weer lastig gevallen filmen de jongeren dit en sturen ze het door naar me. Vervolgens plaats ik dit op sociale media en geef ik er mijn eigen mening aan.” Vertelt hij. Maar een enorm speciale manier om aan stemmen te geraken heeft hij niet gebruikt.

Hij is zeker en vast zeer tevreden met het resultaat. Het komt ergens binnen als een verassing. “Ik had het ergens misschien een beetje verwacht. Ik ga eerlijk zijn, het was erop of eronder. Als ik niet verkozen was zou het geen probleem voor me zijn geweest want ik zou met net niet genoeg stemmen dan “verliezen”. Nu ben ik wel verkozen. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk zaken te veranderen.

Als we spreken over politieke ambitie is hij eerder voorzichtig. Hij durft zich er nog niet meteen over uit te spreken. “Die politieke ambities zijn er zeker en vast. Ik wil gewoon nu mijn eerste keer eens proberen, eens kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat, ervaring opdoen, leren en wie weet zit ik later in het federaal parlement.” Vllazeria maakt zich er momenteel niet al te druk in. Het ligt nog ver van zijn bed vertelt hij. Maar de ambitie “waarom niet?” vraagt hij terug.