In het zuidwesten van Guatemala is de actieve stratovulkaan, Volcán de Fuego, uitgebarsten. Het aantal doden is aanzienlijk en experts praten over de ergste vulkaanuitbarsting in jaren.

Een van mijn dierbaarste vrienden is al enkele maanden Zuid-Amerika aan het rondreizen. Twee maanden geleden kwam hij in Guatemala aan, meer nog een maand geleden heeft hij deze beruchte en actieve vulkaan nog beklommen. De uitbarsting had een enorme reikwijdte en heeft een grote ravage achtergelaten. Het dodental blijft stijgen en telt ondertussen als minstens 75 gesneuvelden en nog meer gewonden. De arme dorpen nabij de vulkaan werden bedolven door lava en de onfortuinlijke inwoners zijn momenteel op zoek naar hulp en slaapplaatsen. Dit soort toestanden laat ons weer beseffen dat het leven onderhevig is aan vergankelijkheid. De ene dag beklim je een actieve vulkaan, een dag nadien liggen er meerdere dorpen in puin.

De  Vuurvulkaan is een halve dag later nogmaals uitgebarsten, maar wel niet met de tragische gevolgen als voordien. Dit roept heel wat commotie op, aangezien seismologen dit niet hadden voorzien. Momenteel zijn nog meer nabijgelegen dorpen geëvacueerd en blijven er ongeveer 200 vermisten.

“De nieuwe uitbarsting was wel een stuk kleiner dan die van zondag”, zegt Olivier Somers in Guatemala. “Maar ondertussen zijn ook al heel wat dorpen verder weg van de vulkaan geëvacueerd, onder meer omdat er sterke lavastromen zijn. De evacuaties zijn nu wel gestopt omdat het hard aan het regenen is.”

AP journalistiek wenst veel sterkte aan de families en hulpzoekenden!

#UltimátumInforma#VideoFamilias huyen de la zona del Volcán de Fuego tras erupción Habitantes de los distintos poblados y comunidades aledañas al coloso de #Guatemala, abandonaron sus viviendas tras percatarse del fenómeno que ha provocado la emisión de cenizas y arenas volcánicas.

Geplaatst door Diario Ultimátum op zondag 3 juni 2018