Els De Bodt wil zekerheid voor de werking van HetPaleis

Voor velen is de Stadsschouwburg een doorn in het oog. Het bombastische gebouw heeft daarnaast last van betonrot en is absoluut niet duurzaam. “Het is erg koud in de winter en heel warm in de zomer”, getuigt Els De Bodt, directeur van HetPaleis. “Ik ben erg blij dat Bart De Wever de Stadsschouwburg op de agenda heeft geplaatst.”

De Stadsschouwburg, ook wel ‘den bunker’ genoemd, heeft al jaren last van betonrot, is slecht geïsoleerd en heeft aluminium ramen met enkele beglazing. Niet positief voor een stad die duurzaam wil zijn. Bart De Wever zette de Stadsschouwburg op de agenda met het voorstel om een nieuwbouw te zetten in plaats van het te renoveren. “Renovatie of verbouwing, ik wil vooral dat HetPaleis zijn functie en capaciteit kan behouden”, zegt De Bodt.

Elke dag bezoekt een klas HetPaleis

Elke dag bezoekt minstens één klas HetPaleis

“De renovatie zal minstens 25 miljoen euro kosten. Een nieuw gebouw kost natuurlijk meer, maar we zullen zien wat de mogelijkheden zijn met een haalbaarheidsstudie”, aldus Paul Cordy, districtsvoorzitter Antwerpen. Volgens De Bodt is die schatting verouderd en zal het veel meer kosten. “Niet enkel het betonrot moet aangepakt worden. Het gebouw moet duurzaam zijn en daarvoor moet je heel de gevel aanpakken.”

Tijdens een renovatie zou HetPaleis zijn werking grotendeels kunnen voortzetten. Els De Bodt ziet potentieel in het gebouw. “De structuur is degelijk. Het gebouw zou perfect gerenoveerd kunnen worden naar een modern uitziend gebouw. Zelfs een daktuin zit in de mogelijkheden.” Het stadsbestuur investeert jaarlijks heel wat geld in het gebouw. “Wij kunnen het nog een tijdje oplappen, maar niet langer dan tien jaar.”

Het theatergebouw herbergt, naast de commerciele Stadsschouwburg en de balletschool, het grootste jeugdtheater van Vlaanderen. “Tweehonderd dagen per jaar zijn onze twee zalen gevuld. Dat zijn zalen van 200 en 500 zitjes. Elke dag komt hier minstens één klas. Ik vrees soms dat men hogerop de schaal van onze werking niet bevat”, zegt De Bodt. “Je kan ons tijdens de werken niet zomaar ergens naar verhuizen. Ik hoop dus snel op duidelijkheid.”

Betonrot aan de gevel van de Stadschouwburg

Betonrot aan de gevel van de Stadschouwburg