Het skioord Natzweiler-Struthof werd in 1941 een concentratiekamp. 22.000 politieke gevangenen en joodse mannen kwamen hier om het leven. Maar niet enkel mannelijke gevangenen kwamen aan hun einde in de verbrandingsoven. Vier moedige vrouwen van de Britse spionagedienst brachten in 1944 een bezoek aan Struthof. Ze keerden nooit terug.

In 1944 arriveerden vier Britse vouwen in Struthof. Ze waren lid van de SOE (Special Operations Executive), de Britse spionagedienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun taak was om te spioneren en te saboteren in de Europese landen die bezet waren door Duitsers. De vier vrouwen behoorden tot de Franse tak van de organisatie. Ze hielpen het Franse verzet. In het totaal waren er 39 SOE-agenten in Frankrijk, 13 van hen kwamen nooit terug.

Bij hun aankomst in het kamp, kregen de vrouwen er eerst een rondleiding. Daarna werden ze naar de gevangenis van Struthof gebracht, die zich bevond aan de rand van het kamp. Hier wachtten de vrouwen op hun executie. Op 6 juni 1944 werden de vrouwen geïnjecteerd met een benzine(phenol)-spuit, terwijl ze dachten dat ze een tetanus-spuit kregen. Hun lichamen werden nadien verbrand. Eén van de vrouwen was toen nog in leven.

Wie waren de vrouwen?

Andrée Borrel werd geboren in 1919. Een jaar later wordt ze opgepakt door de Duitsers. Vera Leigh werd geboren in 1903. In 1943 wordt ze opgepakt door de Gestapo en gevangen genomen. Sonia Olschanezky werd geboren in 1923. In 1944 wordt ze opgepakt in Parijs en opgesloten. De vrouwen waren alle drie lid van het Frans verzet voor ze in dienst gingen bij de SEO. Diana Rowden werd geboren in 1915. In 1943 wordt ze opgepakt door de Gestapo omdat ze zich voordeed als een Britse officier.

De vier vrouwen werden na hun arrestatie ondergebracht in de gevangenis van Fresnes. Later werden ze overgeplaatst naar Struthof, waar ze in het geheim om het leven werden gebracht.

Na hun dood

Vera Atkins was een officier van de Britse SOE. Atkins deed zelf onderzoek naar de vier vrouwen die werden vermist, ook nadat de SOE werd opgedoekt. Zo kwam Atkins erachter dat de vrouwen werden geëxecuteerd in Struthof.

In 1975 werd een memoriam geplaatst in het crematorium van Struthof, ter herdenking van de vier Brits-Franse vrouwen die werden geëxecuteerd in het kamp.

Geschreven door redactie