Hoewel de aanslagen in Parijs nog vers in het Frans collectieve geheugen gegrift staan, lijken de inwoners van Straatsburg de vluchtelingen niet te vrezen. Wantrouwen maakt plaats voor medelijden. “De vluchtelingen zijn nogmaals de dupe”, aldus een inwoonster van Straatsburg.

Pricilia Herbin (21): Sommige inwoners hebben schrik. Ikzelf vind dat we voorzichtig moeten zijn, maar dat vond ik voor de aanslagen in Parijs ook. Het is belangrijk dat de overheid weet wie ons land binnenwandelt.

Annie muller (63): Straatsburg ging akkoord om enkele van die stakkerds te verwelkomen en dat is onveranderd gebleven. We beseffen hier maar al te goed dat het niet de vluchtelingen zijn die de problemen veroorzaken. Zij zijn net het slachtoffer van die problemen. Frankrijk schuift de schuld misschien niet in de schoenen van de vluchtelingen. Andere landen zoals Duitsland en Oostenrijk doen dat jammer genoeg wel. De asielzoekers zijn dus nogmaals de dupe.

Jago Martin (32): Ik spreek enkel voor mezelf, maar ik ben zeker niet achterdochtig. Voor mij zijn het nog steeds dezelfde mensen. Hier in Straatsburg merk je over het algemeen niet veel van de hetze. Ik loop hier nog steeds met een gerust hart over de straten en als je rondkijkt, zie je dat andere inwoners dat ook doen. Ik heb in het verleden een tijdje in Brussel gewerkt. Ik durf ervoor te wedden dat de sfeer daar wel gespannen is.

Ludovic Muller (24): De vluchtelingen zijn niet het probleem. Europa heeft andere problemen. Om die te voorkomen moet men werken aan controlepunten in landen zoals Griekenland. Momenteel kennen we de vluchtelingen niet die hier rondlopen. We kennen hun echte naam zelfs niet. Het is begrijpelijk dat ze van die gruwelijke oorlogen wegvluchten en ik vind dat we hen zeker moeten helpen, maar we moeten ook weten wie ze zijn.

Michel Joubert (51): Terreurgroep IS mogen we niet verwarren met de vluchtelingen. Terreurgroep IS is geen aanhanger van de Islam. De vluchtelingen daarentegen hebben wel een correct geloof en dat moet gerespecteerd worden.

Tekst: Annick Wellens Foto: Giovanni