Een maand geleden schakelde Ajax Real Madrid uit in de achtste finale van de Champions League voetbal. Een knappe prestatie als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd amper 23 was. Vijf van hun basisspelers zijn bovendien opgeleid bij eigen jeugd. Hoe komt het dat een Nederlandse club zo veel goede spelers creëert? En wat onderscheidt de club uit Amsterdam met de Belgische top?

We interviewden Filip Joos, een Belgisch voetbalanalist. Hij zegt dat Ajax werkt met ex-profspelers wat ook een van de belangrijkste onderscheidingen is met Belgische clubs. Ook zegt hij dat Ajax een goeie naam heeft qua opleiding. Zo zijn jongens met potentieel eerder geneigd om naar Amsterdam te trekken.

A-terrein van het sportcomplex 'De Toekomst'
A-terrein van het sportcomplex ‘De Toekomst’

Daarnaast interviewden we ook Tom De Mul, ex-voetballer bij Ajax en Germinal Beerschot Antwerpen. Hij heeft bij beide ploegen in de jeugd gespeeld en kan dus de verschillen uitleggen. Hij bevestigde dat het voornaamste is dat Ajax werkt met mensen die zelf profspeler zijn geweest.

Voor het geschreven deel willen we een stuk schrijven voor de Sport/Voetbalmagazine. Hierin is het plan om Wesley Sonck, analist en oud-speler bij Ajax, vijf vragen te stellen over de jeugdwerking daar. Dit stuk willen we pitchen bij de hoofdredacteur van de Sport/Voetbalmagazine.