Zondag 10 maart vond de eerste klimaatmars in Amsterdam plaats. Zo’n veertigduizend mensen trotseerden de stromende regen. Zij liepen 2,5 kilometer dwars door het centrum van de Nederlandse hoofdstad met hetzelfde doel: een eerlijker en sterker klimaatbeleid. Terwijl er door Brussel al verschillende klimaatmarsen trokken, was dit de eerste klimaatmars in Amsterdam.

De klimaatmars ging van start op de Dam. Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en initiatiefnemer Stijn Warmenhoven, ook wel de Nederlandse Anuna De Wever, trapten de betoging af met een toespraak. Vervolgens werden de betogers toegezongen door diverse Nederlandse artiesten. Direct waren de eerste verschillen met de Belgische klimaatmars voelbaar: de Amsterdamse klimaatmars leek met haar elektronische muziek en dansende mensen eerder op een festival.

In Nederland is het balletje gaan rollen door Stijn Warmenhoven (17) en zijn schoolvrienden. Zij vonden hun inspiratie bij Anuna en Kyra. Zonder enig idee wat dit in Nederland teweeg zou brengen, richtte de vriendengroep ‘Youth for Climate NL’ op. Stijn omschrijft de organisatie als hét duwtje in de rug voor iedereen in Nederland die om het klimaat geeft, in het bijzonder voor al zijn medestudenten die bang zijn voor de toekomst.