De vraag die studenten journalistiek zich vandaag stellen: Is er een toekomst in de journalistiek? Wie anders kan hier beter op antwoorden dan een echte journalist? We stelden de vraag aan Nicolas Dewaelheyns, journalist bij 7sur7.be en Le Soir Magazine.

“Dat is een vraag die ik mezelf ook vaak stel. Zelfs meerdere keren per jaar. Ik ben er zeker van dat er een toekomst is voor de journalistiek want onze huidige moderne samenleving beweegt, veranderd en evolueert constant. In zo’n samenleving is het nodig om geïnformeerd te worden en om te communiceren met elkaar. Daar dienen de media voor, niet alleen om te informeren maar ook om te communiceren. De traditionele media zijn vaak een referentie voor veel mensen om op terug te vallen als ze iets willen weten.”

“Als mijn buurman iets post op Facebook dan is de kans reëel dat dit niet de waarheid is. Als een bekende krant of medium iets publiceert, heeft deze een verantwoordelijkheid foutloos en betrouwbaar te zijn. Ze moeten research doen en er zijn journalisten die daar veel werk aan besteden. Ze moeten verschillende personen contacteren, ze moeten informatie groeperen, structureren enzovoort. Er is dus een heleboel werk om ‘waarachtig’ te zijn. Alleen de journalistiek en journalisten bieden de mogelijkheid om goed geïnformeerd te zijn.”

“Dus ik denk dat er altijd een toekomst is voor de journalistiek dan wel in verschillende vormen. En misschien zelfs vormen die we nu nog niet kennen. We kenden eerst de traditionele papieren krant, de radio en de televisie. Maar nu zijn daar al online nieuwssites en sociale media bijgekomen. Wie weet wat de toekomst nog brengt.”

Voor studenten journalistiek is er dus nog zeker een toekomst. En als dat niet op papier is, dan is het zeker wel online. Veelzijdigheid is een troef die zeker mooi meegenomen is. De media is de manier om nieuws naar buiten te brengen. Journalistiek is ook zo veel meer dan enkel de artikels die in de krant verschijnen. Journalistiek is het objectief zijn en het weergeven van de feiten. We zijn de poortwachters die beslissen wat onze lezers moeten weten. Dus of er een toekomst is in de journalistiek, geen twijfel mogelijk.

 

Caro Schaerlaeken en Sara Claessens