Nog geen plannen voor in de zomervakantie? Seek no further! Ik heb de perfecte lijst samengesteld voor de festivalliefhebbers onder ons die iets unieks zoeken (dus nee, ik heb het niet over Tomorrowland of Pukkelpop). Van Spanje tot Macedonië: vier deze zomer eten, bloemen, seizoenen en tradities. De moeite waard is een understatement.

1. Midsummer in Stockholm, Zweden

Een meiboom versierd met berkenbladen en bloemen, een lange eettafel op de veranda van een chalet, kommen gevuld met aardbeien – de eerste van het seizoen – en gasten met bloemenkransen die tot in de kleine uurtjes eten, drinken, zingen en dansen op de langste dag van het jaar. Klinkt niet slecht, toch?

Midsummer is een van de belangrijkste feestdagen in Zweden. Het neemt over heel het land plaats op een vrijdag ergens tegen het einde van juni.

Huppelend rond de meiboom worden liedjes zoals ‘Sma Grodorna’ (‘De Kleine Kikkers’) gezongen. Typische gerechten zijn aardappelen vers van het veld, gezouten haring en aardbeien. Zij die veel belang hechten aan traditie stoffen ook hun typische volkskostuum af.

Zweede spelletjes spelen op een grasveld onder de heldere blauwe hemel lijkt me geen slechte manier om de zomer te verwelkomen.

En geen nood! Naast het eten, dansen en zingen, worden er ook genoeg pintjes gedronken. Schol! Of beter gezegd, skål!!

2. Jasmijnfestival in Grasse, Frankrijk

Het middeleeuws stadje Grasse brengt elke augustus drie dagen eerbetoon aan de geurige bloem de jasmijn.

Al vanaf 1946 wordt het hele dorp versierd met paarse slingers. De inwoners kleden zich fleurig en bespelen middeleeuwse instrumenten. Voor de kinderen zijn er de hele dag poppenshows te bewonderen. Maar de meesten kijken vooral uit naar de stoet waarbij brandweermannen jasmijnwater spuiten over de menigte. Ondertussen lopen mannen op stelten door geplaveide straten bezaaid met bloemblaadjes.

Waarom die obsessie met de jasmijnbloem? Grasse speelt al eeuwen een belangrijke rol in de geschiedenis van de parfum. Op een dag bood een lokale handelaar geurende leren handschoenen aan aan de Franse koningin (van 1547 – 1559) Catherine de Medici. Ze was helemaal weg van de geur en zo is het balletje gaan rollen.

Voor meer informatie over het jasmijnfestival van dit jaar, bekijk de website van het toerismekantoor van Grasse.

Bron: Pinterest

3. La Tomatina in Buñol, Spanje

Je kan het niet over festivals hebben zonder Spanje erbij te betrekken. De feestvarkens van de Europeanen! Met dit feest, hangen ze bijna letterlijk het varken uit…

La Tomatina is één grote voedselgevecht in het kleine stadje Buñol, zo’n 40 km buiten Valencia. Al sinds de jaren ’50 gooien Spanjaarden op de laatste woensdag van augustus gezamenlijk zo’n 180 ton (!) tomaten naar elkaar. Het festijn begint met een ham dat aan een paal wordt gehangen. Zodra iemand erin slaagt de ham te veroveren, lossen vrachtwagens overrijpe tomaten op de menigte. Het gevecht duurt zo’n twee uur, daarna komen bewoners met de tuinslang de deelnemers afspoelen.

Mis het niet! Dit jaar gaat La Tomatina door op woensdag 29 augustus! Vanwege groot succes, kost de inkom 10 euro.

Bron: vox.com

4. Festival-Mediaval in Selb, Duitsland

In september transformeert het kleine dorpje Bavarian in Selb, aan de Tsjechische grens, vier dagen in een betoverende wereld van elfjes, feeën, ridders, Vikingen, tovenaars en gewone middeleeuwse handelaars die allerlei soorten specialiteiten verkopen.

Iedereen die naar Festival-Mediaval komt, houdt zich aan de onuitgesproken regel dat je trouw blijft aan je personage. Vooral figuren uit de wereld van J.R.R. Tolkien, ‘Game of Thrones’ en Dungeons & Dragons worden nagebootst. En zo blijft het grootste middeleeuws festival van Europa populair.

Snuif dit jaar de magie op van 6 tot 9 september. Een ticket voor vier dagen kost je tussen de 90 en 111 euro. Een aardig prijsje, maar de camping, muziekconcerten, talloze workshops en activiteiten zijn inbegrepen.

Bron: nytimes

5. Bootfestival in Portsoy, Schotland

Nu eentje voor de bootliefhebbers onder ons. Historische vissersboten en wedstrijdroeiers zeilen dit jaar weer het traditionele Schotse bootfestival in. Dit jaar van 30 juni tot 1 juli. De Isabella Fortuna – een gerestaureerd schip uit 1890 – is een van de grootste trekpleisters.

Vissersdorpje Portsoy staat bekend om zijn pittoreske 17e-eeuwse haven en stenen gebouwen. De meerderheid van de activiteiten nemen buiten plaats. Wees daarom voorbereid op het Schotse weer, vertrek dus niet zonder zonnecrème én een paraplu. Doedelzakbands ontbreken zeker niet en er zijn ook voldoende eetkraampjes voorzien. Wat drank betreft, zullen zeldzame whisky’s hopelijk je dorst lessen.

Ook goed om te weten: bananen en fluiten zijn verboden. Beide brengen volgens de mythe ongeluk… wees gewaarschuwd.

Bron: nytimes

6. Trouwfestival in Galicnik, Macedonië

Galicnik is een afgelegen en enorm klein dorp gelegen in de bergen. Zo klein dat slechts twee bewoners er het hele jaar door wonen. Maar tijdens het jaarlijkse trouwfestival is Galicnik alles behalve verlaten.

Sinds de jaren ’50 vullen duizenden reizigers de anderszins stille huizen die zich vastklampen aan de steile hellingen. Het begon allemaal vrij onschuldig. Bewoners die destijds waren verhuisd, konden terugkeren om te trouwen en zo de traditie voort te zetten. Nu, meer dan 300 jaar later, wordt ook de traditionele klederdracht nog steeds gerespecteerd. De mannen dragen dikke, wollen broeken en tunieken. De vrouwen dragen jurken van zo’n 30 kg die in de meeste gevallen generaties lang zijn doorgegeven.

Maak je klaar voor drie dagen gevuld met muziek, rituelen, processies, schoonheidswedstrijden en uiteindelijk het huwelijk van een koppel met roots in de nederzetting.

Dit jaar trouwt het koppel in kwestie op 13 juli.

Bron: nytimes

7. Bierfestival in Pilsen, Tsjechië

Échte bierliefhebbers trekken naar een van de kleinschalige bierfestivals in centraal Europa. Slunce ve Skle, ofwel “Zon in het Glas”, gaat jaarlijks door in Pilsen, de geboorteplaats van het Pilsner-bier. Je krijgt een combinatie van de klassieke Tsjechische pilsbieren en het beste van de moderne ambachtelijke brouwerijen. Grijp meteen ook de kans om brouwsels te proeven waar je waarschijnlijk nooit meer iets van zal horen. Vorig jaar deden 78 brouwerijen uit zeven landen mee.

Als je een hongertje krijgt, kun je je tanden zetten in typische Tsjechische versnaperingen zoals worst en goulash.

Slunce ve Skle is tot nu toe nog vrij onbekend gebleven voor het grote publiek en dat willen ze liefst zo houden. Toeristen gaan naar de grote bierfestivals in Praag en München, maar de kenners… die trekken naar Pilsen.

Dit jaar op 21 en 22 september.

Bron: slunceveske.cz

8. Druivenoogstfestival in Montmartre, Parijs

Beeld je eens in: de bleke oktoberzon, een kalme geroezemoes rond je heen, de melodieën van een vintage orgel die je vanuit elk smal straatje hoort aanzwellen, een bekertje Franse wijn in je ene hand en je geliefde aan je andere. Klinkt niet slecht, toch?

Wel, trek 10 oktober naar Parijs om van deze fantasie werkelijkheid te maken bij de 85ste editie van het Fête de Vendages de Montmartre. Het festival bestaat uit een weekend gevuld met muzikale, artistieke, theatrale, gastronomische en oenologische evenementen (dat laatste is de wetenschap van de wijnbereiding).

Montmarte is dus meer dan een schildersstad, er worden jaarlijks zo’n 1.000 flessen heerlijke wijn geproduceerd. Don’t just take my word for it, grijp je kans en ga zelf eens proeven!

Bron: nytimes

9. Witte truffelfestival in Alba, Italië

In de herfst trekken truffelliefhebbers naar Alba voor het jaarlijkse truffelfestival La Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba. Dit jaar van 6 oktober tot 25 november.

Samen met een trifalao – ofwel truffeljager – en zijn trouwe vierpoter kan je op zoek gaan naar een zeer zeldzame knol die een klein fortuin waard is: de Witte Truffel van Alba.

Tijdens het festival worden alle vondsten geïnspecteerd, gemeten, gewogen, beoordeeld en een prijs gegeven. Vorig jaar kampte te regio met hittegolven en droogte, daarom steeg de prijs van de truffels fel. Voor een halve kilo betaalde je zo’n 2.500 euro. Natuurlijk kopen weinig bezoekers Alba truffels aan in zo’n grote hoeveelheid. Eentje de grootte van een walnoot kost je onder de 100 euro.

Aan de kraampjes kun je jezelf verwennen met truffelkaas, truffelsalami, truffelgeurende honing en olie, speciaal gereedschap voor het raspen van truffels en verse pasta om het op te raspen. ‘s Weekends vermaak je je met kookdemonstraties, gastsprekers, wijnproeverijen, ezelraces, theaterstukken en optredens.

Geniet ook zelf van Alba Truffels in de lokale restuarantjes, waar de delicatesse in elk gerecht verwerkt wordt. De signature dish is een simpele boterige taglierini bedekt met de flinterdunne geraspte tartufo bianco di Alba. Maar wacht niet te lang, vanwege de klimaatverandering worden de truffels steeds zeldzamer en zeldzamer…

Bron: langhe.net

 

Bron artikel: nytimes