Hoe is het menselijkerwijs mogelijk om in één aanspreking de volgende elementen terug te vinden: president en Trump. Vrij mogelijk, zo blijkt. Terwijl deze column zijn weg naar vervulling vindt, komen uitslagen en reacties nog volop binnen. De kiesmanteller staat momenteel op 288 and still counting, maar een ding is zeker: madam president is nog niet voor de aanstaande legislatuur.

Dat terzijde is het opmerkelijk hoeveel Amerikakenners de wereld rijker is geworden sinds valavond 8 november. Nog opvallender is dat de beargumentering van de anti-Trumpuitspraken van die kenners niet verder reiken dan de volgende: “Hij is een racist want hij wil een muur tussen de VS en Mexico bouwen” en ”hij is een narcist en een reality-tv-karikatuur”. Ik kan begrijpen dat die gloednieuwe lichting specialisten geschokt is als ze zo op een verkiezingsstrijd neerkijkt.

“Excuse me but what were the odds again?” Bij aanvang van verkiezingsdag stond het 80-20, in het voordeel van de alvast zelfverklaarde madam president. Verrassend genoeg kruisten die grafieklijnen rond halftien ’s avonds Amerikaanse tijd. Rond half twaalf – de verbazing voorbij – stonden diezelfde kansen op 5-95, in het voordeel van het enfant terrible, mister D.J. Trump.

Bij deze is het nogmaals bewezen dat studiebureaus eraan zijn voor de moeite, in feite kunnen ze de boel beter sluiten. Dan hoeven wij ons niet langer druk te maken in analyses en voorspellingen die toch geen steek houden en kunnen onderzoekers zich bezighouden met zich bij te scholen over alles wat nodig is om een representatieve peiling te verkrijgen. Zelfs een middelbareschoolganger weet na z’n eerste les statistiek dat een bevraging met slechts tien procent van de verwachte feedback niet juist kan zijn.

Ironisch is het hoe verscheidene media zich nu volledig anders moeten uitspreken over verkiezingsissues die volgens hen eerst in het voordeel van Clinton waren. Zullen we het hebben over wapenbezit of toch maar niet? Laat in verband daarmee één ding duidelijk zijn: net zoals Bart Eeckhout een tijdje geleden in De Morgen schreef over het voorstel tot een preambule in onze grondwet zeggen de Amerikanen hetzelfde over die van hen: “hands off the constitution!”. De Amerikanen kozen voor een nieuw pad, maar niet voor de progressieve Clintonformule.

In de eerste reacties op de uitslagen zag ik al heel wat verontwaardiging. Socialemediagebruikers zijn helemaal onder de voet maar wie is daar de schuldige van? De vingers zullen bij deze vraag snel richting Trump wijzen maar laat me u iets vertellen, dat is fout.

Zowat elke vooraanstaande krant in de VS heeft zich tegen Trump uitgesproken. USA Today, een van de bestverkochte broadsheets in Amerika, is daar een voorbeeld van. Voor het eerst in het bestaan van het dagblad sprak het zich subjectief uit over de verkiezingsrace en raadde het aan niet op de Republikein te stemmen. The New York Times, The Wall Street Journal, en verder zowat elke andere krant deed hetzelfde. Hoe kan berichtgeving dan ongekleurd gebeuren?

Persoonlijkheden stonden tijdens deze verkiezingscampagnes centraler dan ooit. Het beste aan dat hele verhaal is dat Clinton en Trump het vroeger best goed met elkaar konden vinden. Vergeet vooral niet dat Trump tot en met 2009 lid was van de Democratische Partij. Het punt is dat bruggen slaan een belangrijk aspect wordt van het post-verkiezingstijdperk.

Een Republikeinse president zei ooit: “With malice toward none, with charity for all, with firmness in the right as God gives us to see the right, let us strive on to finish the work we are in, to bind up the nation’s wounds, to care for him who shall have borne the battle and for his widow and his orphan, to do all which may achieve and cherish a just and lasting peace among ourselves and with all nations.”

Meer is er niet nodig om geloof te bieden in de Amerikaanse presidentiële ziel. Laten we hopen dat hij het waard is.

 

Geschreven door Yannick Van der Auwera