In Congo is er een nieuw monumentaal ambtsgebouw geopend voor de gouverneur van Katanga, een zuiderse provincie in onze ex-kolonie. Maar waarom zou dit in België groot nieuws zijn? Iedere maand wordt er in de wereld wel een nieuw overheidsgebouw gehuldigd. Maar in Katanga vergeten ze allerminst de geschiedenis, ook de Belgische invloed. Automatisch denkt de gemiddelde Belg aan de onmenselijke en verschrikkelijke praktijken die zich in koloniaal Belgisch-Congo afspeelden, onder bewind van Koning Leopold II.

De provincie werd vroeger uitermate uitgebuit voor het winnen van koper, vooral door Leopold II.De Belgische Koning regeerde over Congo-Vrijstaat tussen 1885 en 1908 en zette het land op de kaart. Toch elke keer als wij in ons moederland die naam horen vallen, draaien wij ons hoofd vol schaamte om. Maar in Congo daarentegen wordt de genocidair aanbeden als een groot man die niets verkeerd deed in de ogen van de Congolese autoriteiten. Rondom het imposante gebouw werden dus kleine kiosken geplaatst waarin bustes van vooraanstaande figuren plaatsvinden. Oh jawel, de buste van de meest gehate Belg in de geschiedenis neemt de eerste en meest prominente plek in. Als tweede wordt Koning Boudewijn, de koning die Congo onafhankelijk verklaarde, met een “mooie” buste afgebeeld. Verder krijgen andere personen die een belangrijke rol speelden in geschiedenis van Congo een plaats rondom het nieuwe ambtsgebouw. Ook Mobutu staat erbij?

Toen ik dit las, kwam er maar één vraag in mij op. Heb ik iets gemist?

Koning Leopold II, de man met de imposante baard, krijgt volgens meerdere historici een verdienstelijke plek naast Adolf Hitler. Hij is verantwoordelijk voor de dood van miljoenen Afrikanen en dan kaart ik de gruwelpraktijken op de Congolese bevolking nog niet aan. Zijn bijnaam was niet voor niets The Butcher of Congo.

Hieronder het schilderij, Echoes of Zaire, dat de gruwelijke praktijken in beeld brengt.

53 Echoes of Zaire, Kalema © CNN

Sterker nog, in de Afrikaanse geschiedenislessen worden studenten aangeleerd dat Leopold II moet worden beschouwd als “le père de la nation”. Over censuur gesproken. Ik heb hier maar één verklaring voor: de corruptie of onwetendheid van de Afrikaanse gezaghebbers. Hoe kan je anders zo’n belangrijk deel van de geschiedenis van het land vergeten of negeren? De Joodse samenleving gaat toch ook geen beeld van Adolf Hitler plaatsen? De vergelijking gaat uiteraard niet volledig op, want Leopold II is wel de vader van Congo. Toch heeft hij miljoenen Afrikanen mishandeld, vernederd en vermoord. Allemaal puur uit eigen winstbejag en koperuitbuiting. Ik begrijp niet dat anno 2018 zulke zaken kunnen voorkomen en er moet volgens mij een internationale tussenkomst optreden om de autoriteiten een lesje te leren. Hoe leer je anders uit geschiedenis? België moet de genocide van Leopold II erkennen en aan de wereld laten zien dat ons land ook een genocidair aan het hoofd had. Enkel op die manier komen zulke praktijken niet meer voor. Achja, ik vind het een zeer verontrustend gegeven, maar wie ben ik om dit aan te kaarten?