Zondag trekken we met zijn allen naar de stembus om -in onze eigen ogen- op de partij te kiezen met het beste programma. Gide van Cappel, vierdejaars student politieke wetenschappen aan de VUB, kan duidelijk staven waarom hij niet op CD&V zou stemmen nu zondag.

“Ik stem voor verschillende redenen bewust niet op CD&V. CD&V vertrekt vanuit de christelijke waarden en ik vind dat dat niet kan als politieke partij. Als partij moet je vertrekken vanuit het rationele, waarden die uit jezelf komen. Ze heeft de switch nu de laatste jaren wel een beetje gemaakt maar ik merk dat ze vaak geen positie inneemt op belangrijke thema’s. Ze staat bekend om een centrumpartij te zijn, maar soms neigt ze naar links of naar recht, afhankelijk van de andere partij waarmee ze in de coalitie zit. CD&V is de partij die altijd water bij de wijn doet omdat ze tussen links en rechts zit.”

Focus op de macht

“CD&V is meer powergericht dan policy-gericht en daar heb ik het moeilijk mee. CD&V focust meer op het mee regeren dan op het door haar opgestelde programma. Op zo’n partij wil ik niet stemmen. Ik wil een partij die iets wil veranderen en die ervoor zorgt dat er andere dingen gebeuren dan vandaag en een partij die de kiezers tevreden wil houden in plaats van focussen op macht om zo mee te kunnen regeren. Ze gaan meer voor de stemmen van de burgers dan voor een bepaald idee dat een verandering zou kunnen teweegbrengen. Je ziet ook vaak kandidaten uit een bepaalde belangengroep opkomen. Natuurlijk is dat niet enkel het geval bij CD&V, maar het is opvallend dat de CD&V dat vaak doet in centrumsteden. Het doel is om mensen uit die belangengroepen te doen stemmen op die bepaalde partij.”

Te weinig voeling met de stad

“Ik vind ook dat voor een grote stad als Antwerpen, waar veel bekwame mensen wonen vanuit alle partijen, je iemand moet vinden die de stad goed kent. Kris Peeters is recent verhuisd naar Antwerpen zodat hij hier zou kunnen opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens mij heeft hij die voeling met de stad Antwerpen niet zoals Jinnih Beels, Bart De Wever of zelf Filip Dewinter die hebben, zij ‘voelen’ die stad.”