45.000 Catalaanse betogers zijn afgezakt naar Brussel om aandacht te vragen voor de situatie in hun thuisland. Met een betoging willen de demonstranten hun steun betuigen aan hun leider Carles Puigdemont en de andere leden van de afgezette Catalaanse regering.


Betoging in het hart van Europa

Gedurende de dag begaven grote groepen Catalaanse betogers zich richting Brusssel. Door in de omgeving van de Europese wijk in het centrum van de stad een betoging te houden, willen de demonstranten meer respect eisen voor de Catalanen en hun rechten.

De Catalaanse betogers benadrukken dat ze vandaag niet de onafhankelijkheid van Catalonië komen eisen. Ze zijn naar Brussel afgezakt om de schending van de rechten van de bevolking in de regio aan te kaarten.

Betogers komen vanuit heel Europa en Spanje

Christina komt vanuit Catalugne naar de hoofdstad van de Europese Unie om te pleiten voor democratie en de vrijheid van de politieke gevangenen. Met deze betoging willen ze een stem geven aan alle mensen die hier vandaag niet aanwezig kunnen zijn, maar vooral tonen hoe ontevreden ze zijn met de huidige situatie in Catalonië.

“We hebben een Europa nodig dat naar ons luistert en dat iets doet tegen de onrechtvaardige acties dat de regering tegen de Catalanen pleegt”- Cristina

De actie ging door in het centrum van Brussel ter hoogte van de Europese wijk. Onder meer in het Jubelpark kwamen grote groepen Catalaanse betogers samen. Toch vreest Cristina dat de betoging niets zal oplossen. “Er gaat helemaal niets gebeuren, want tot nu toe heeft Europa niets gedaan”, aldus Cristina. Ze leggen de schuld niet enkel bij Europa maar ook bij de media.

“Het enige wat wij vandaag eigenlijk willen vragen is dat Europa naar ons luistert en dat de wereld een beetje naar ons kijkt zodat ze weten wat er echt aan de hand is.”

Door Pieter-Jan Claes en Valeria D’Andrea