Donderdag 12 oktober gaf Peter Vermeulen een lezing over autisme en relaties op campus Spoor Noord. Vermeulen is zowel nationaal als internationaal bekend om zijn expertise op het vlak van autisme. Relaties zijn onvoorspelbaar en verwarrend. Hoe gaan mensen met autisme daarmee om? Denken zij hetzelfde over relaties als mensen zonder autisme? Een interessante kijk:

‘Autisme is geen sociale stoornis’

Peter Vermeulen begon zijn lezing met uit te leggen wat autisme nu eigenlijk is. In de DSM V staan er vier criteria, waarvan de eerste: Aanhoudende tekorten in sociale communicatie en sociale interactie in meerdere contexten (…). Volgens het handboek van psychische aandoeningen is het dus vooral een sociale stoornis. Maar dit klopt niet helemaal, want autisten verwerken in de eerste plaats informatie anders en dat heeft gevolgen voor de sociale interactie. Je kan dus stellen dat de DSM een gevolg omschrijft van autisme, en niet perse een kenmerk ervan.

Sleutel tot een succesvolle relatie

Peter Vermeulen stelde de vraag aan een paar autisten in een relatie. Wat was volgens hun dé sleutel tot een duurzame relatie? De vragenlijst werd ingevuld met zaken zoals: vertrouwen, eerlijkheid en romantiek. Allemaal dingen wat neurotypische koppels ook zoeken in hun relatie. Maar hoe komt het dan mensen met autisme moeizamer een succesvolle relatie opbouwen dan mensen zonder autisme? Een relatie is geen wiskunde. Het is vaag, abstract en meerzinnig en dat zorgt er voor dat mensen met autisme soms moeite hebben met wat er van hun verwacht wordt in een relatie.Een voorbeeld van de autisme-expert zelf:

Mijn zus is getrouwd met een autist. Elke week gingen ze een avondje dansen en bij het thuiskomen zette mijn schoonbroer bijna direct de televisie aan. Dat werd niet geapprecieerd door mijn zus, want zij wilde de romantische toon na het dansen thuis nog doorzetten. Ze zei dan ook tegen haar man dat ze graag nog even samen in de zetel wilde zitten met hem, zonder tv en met een glaasje wijn. Mijn schoonbroer zette de tv uit en haalde twee glazen wijn en ze keuvelden nog gezellig over de afgelopen dag. De week erna verwachtte mijn zus dat ze na het dansen terug een romantische avond in de zetel beleefden, maar mijn schoonbroer kroop zoals de vorige keer terug voor de tv. Mijn zus was verbaasd en vroeg waarom hij nu weer voor de tv zat terwijl ze vorige keer zo gezellig hadden gebabbeld. “Je wilt elke avond een glaasje wijn drinken na het dansen? Dan moet je dat zeggen, he”.

Ga naar philosofie.be voor meer grappige anekdotes en tips van Peter Vermeulen.