Maandagavond was de Bosuil opnieuw het decor voor de 16e finale van de Antwerp Student League. De twee teams die het in de finale tegen elkaar mochten opnemen waren Sofia en de Wikings-NSK. Beide ploegen keken elkaar voor de derde keer in de ogen tijdens een ASL-finale.

Sofia, tevens winnaar van de vorige editie, stond voor de zesde maal in de finale en won deze al twee keer. Ook voor de Wikings was finale spelen op de Bosuil geen debuutmatch. Al 11 keer eerder speelden ze de finale, en mochten daarvan al 10 keer de beker mee naar huis nemen. Kortom werd het dus een clash tussen de titelverdediger en de recordhouder. Twee ploegen die zeker aan elkaar gewaagd waren.

Eregast

Special guest van de avond was Geoffry Hairemans, speler van ‘Den Antwerp‘, die de eer kreeg om in eigen stadion de aftrap te geven. Dat zette onmiddellijk aan tot een enthousiast matchbegin. Een bedrijvige Michiel Mahieu, beter bekend bij de Sofianen als ‘Magic Mahieu’ trof de doelman. Even later kon hij toch scoren en zette zo zijn ploeg op voorsprong. Maar de Wikings herstelden al snel. Frederick Setodji knikte aan de tweede paal de niet geheel onverdiende 1-1 tegen de touwen.

Cheerleaders, mascottes en streakers 

Beide ploegen gingen met gelijke stand de rust in terwijl er voor de supporters nog wat animatie op het veld voorzien was. Zowel Sofia als de Wikings hadden enkele cheerleaders bij die hun beste danspasjes lieten zien, ook al dat dat bij de ene groep toch heel wat beter verliep dan bij de andere. Tevens deden mascottes van beide teams hun best om de supporters te entertainen. Verder was er ondertussen traditiegetrouw ook een groep jonge heren die het veld naakt kwamen opgestormd om een rondje te streaken, tot groot jolijt van de aanwezige supporters in de tribune die allemaal gretig hun gsm erbij namen om het tafereel te vereeuwigen.

Tweede helft op gang gefloten

De tweede periode had toch wat meer tijd nodig om op gang te komen. Vooral de ploeg van de Sofianen geraakte wat moeilijker terug in de match. De Wikings verhoogden de druk en zorgden zo voor steeds meer gevaar. Waar de twee teams elkaar in evenwicht hielden in de eerste helft, namen de Wikings in de tweede helft de teugels stevig in de handen. Sofia-doelman Jari De Clippeleir kreeg steeds meer werk om zijn ploeg overeind te houden.

Veel kansen, weinig doelpunten

Met verschillende opeenvolgende schoten op doel bleven de kansen zich opstapelen maar de recordhoudende ploeg vergat ze te verzilveren. Net als in de eerste helft kreeg Mahieu, die meermaals luidkeels werd toegezongen door de aanhang van Sofia, ook vroeg in de tweede helft nog een uitgelezen kans om terug op voorsprong te komen. Maar de sterkhouder van Sofia liet ze opnieuw liggen. Na een knappe voorbereiding van Danneels mikte hij voorlangs.

Verdiende winnaars

Een pijnlijke misser want de Wikings sloegen daarna genadeloos toe. Na aardig wat geklungel door de verdediging van de blauw-witte ploeg, kreeg Ibo Aksoy vlak voor de goal de bal in de voeten en knalde zo de 1-2 met een loeier in één tijd binnen. De tegengoal was dan ook meteen het startsein van een stevig slotkwartier waar de Sofianen nog naarstig op zoek gingen naar de gelijkmaker. Brett Buelens kwam er vlak voor affluiten nog erg dicht bij, zijn afstandsschot zoefde rakelings over. Helaas waren de Sofianen daarna geen partij meer voor de Wikings die vol in de verdediging gingen. Trotse coach Nicolas Mutambay zag zo zijn ploeg de overwinning binnen halen.

Huldiging spelers en coach

Na de overwinning kregen de spelers van Sofia hun medaille overhandigd. Dan was het tijd voor de huldiging van de Wikings. Onder luid applaus van zowel eigen supporters als supporters van de tegenploeg ontvingen de winnaars de beker. Coach Mutambay kreeg de eer om als eerste de trofee in de lucht te steken, waarna hij letterlijk op handen gedragen werd door zijn ploeg. “Ik was er van overtuigd dat we het tornooi gingen winnen, maar niks is zeker in het voetbal dus de opluchting was er wel. Met de beste ploeg van de Wikings in jaren kan je niets anders dan alleen maar de beker pakken. We hebben elke wedstrijd gewonnen dus ik denk dat we verdiend kampioen zijn geworden. Het was een eer om Sport van Wikings-NSK te zijn en ook een eer om de beker op het einde van de rit de lucht in te steken!” liet de fiere coach nog weten.

Overwinningsfeest in Cafe de Salamander

Na de ceremonie trokken alle supporters van de Wikings naar hun stamcafe De Salamander of in ‘t kort gewoon “Den Sali”, op de Ossenmarkt. Daar werden de spelers even later als helden ontvangen en werden er gratis vaten werden uitgedeeld. Een kampioenenviering die ongetwijfeld tot de vroege uurtjes is blijven doorgaan.

Tekst: Adizah A. Saliou
Foto’s: UA Sportraad: Iris Maselis