Vanaf 1 april moet je buiten de Singel betalen om te parkeren.. Die maatregel komt er omdat veel bewoners klaagden over problemen om een parkeerplaats te vinden. Ook de parkeerzones in het centrum wijzigen. Voor de Triangelbuurt zijn er veranderingen.

Vanaf april breidt de parkeerzone voor bewoners uit. In een aantal wijken van de stadsdistricten extramuros moet je betalen om te parkeren. De rode, oranje en groene zones binnen de Leien blijven behouden. In de stadsrand komen er nieuwe zones bij: de roze zone, waar het ook mogelijk is om een dagticket aan te kopen, en zones met schijfparkeren, de zogenaamde blauwe zones.

Volgens Koen Kennis, schepen voor mobiliteit (N-VA), gaan de nieuwe zones de parkeerdruk verminderen. “Pendelaars en bezoekers moeten vanaf april betalen of een parkeerschijf leggen over een groot deel van de 20e-eeuwse gordel. Daardoor blijven auto’s minder lang staan en kunnen buurtbewoners veel makkelijker een parkeerplek in de nabijheid van hun woonst vinden.”

De oorzaak is niet ver te zoeken. Door de uitbreiding van de LEZ, de toename van het aantal Velo-gebruikers en openbaar vervoer, parkeren pendelaars hun wagen vaak aan de stadsrand waar het momenteel nog gratis is. “De stad voorziet niet in een gratis alternatief voor pendelaars en bezoekers. We nodigen de automobilisten uit om de park & rides aan de stadsrand te gebruiken voor hun laatste kilometers. In 2017 vond de helft van alle bezoekers de weg naar de stad met het openbaar vervoer of op een andere manier dan met de wagen”, verklaart Kennis.

“Sinds begin februari organiseren we samen met De Lijn en Be Mobile een tijdelijke actie. Automobilisten die hun wagen op een park & ride parkeren, kunnen een gratis ticket voor bus en tram aanvragen. Die actie loopt nog tot 31 augustus.”

Na de invoering van de nieuwe parkeerregeling zal de stad meldingen van bewoners over parkeerdruk nauwgezet opvolgen. Indien nodig wordt het gebied nog uitgebreid. De bestaande parkeervergunningen worden automatisch overgezet naar de nieuwe zones. Bewoners die vanaf april in een betaalzone wonen, kunnen via het stads- of online loket een parkeervergunning aanvragen voor hun gebied. Ook de nieuwe zones staan per kaart op de website van de stad.