De breugelbakken op de Meirbrug maken plaats voor nieuwe verzwaarde verdwijnpalen. Die maatregel is er gekomen uit voorzorg voor terreurdaden. Niveau 2 is nog steeds van toepassing in België en daarom blijft de politie behoedzaam. ‘Better safe than sorry’, zegt Rob Van Genechten, verkoper bij Puma.

Ter hoogte van de Meirbrug werden er in juli 2016 ‘breugelbakken’ geplaatst op aanraden van de lokale politie. Ondertussen zijn deze ingeruild door verzwaarde verdwijnpalen, die destijds ook al werden geplaatst als maatregel voor terreur. De Meir is sinds 22 oktober deels een eenrichtingsstraat geworden in de richting van de Meirbrug. Alleen uitrijdend verkeer vanuit de Meir kan hier nog doorrijden. Dat komt omdat vrachtwagens een te grote manoeuvreerruimte nodig hebben en door enkele technische beperkingen in de ondergrond.

Dat zorgt voor eenrichtingsverkeer op de Teniersplaats en in de Leysstraat tussen de Leien en de Jezusstraat, naar de Jezusstraat. Tweerichtingsverkeer op de Meir tussen de Lange Klarenstraat en de Jezusstraat en eenrichtingsverkeer op de Meir tussen de Lange Klarenstraat en de Huidevetterstraat, naar de Meirbrug. De Meir, Teniersplaats, Leysstraat, Wapper en de Jezusstraat zijn momenteel verkeersluwe straten. Laden en lossen kan van vijf uur tot elf uur ’s ochtends en van zeven uur tot tien uur ’s avonds.

De aanleiding voor de nieuwe maatregel is uit voorzorg tegen terreur. Eerdere internationale aanslagen in drukke winkelstraten blijven onrustwekkend alsook het aanhoudend verhoogde terreurniveau in ons land. Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) heeft op 22 januari eerder dit jaar niveau 3, laten dalen naar niveau 2. Niveau 2 blijft alleszins wel van toepassing. Concreet betekent dat de dreiging is afgenomen en er minder kans is op een aanslag.

Na een rondvraag bij de winkels op de Meir blijkt dat de handelaars de tevreden zijn met de nieuwe verdwijningspalen. Veel veranderingen zijn er niet, dus de palen zorgen niet voor hinder. De regel dat leveranciers tot van 5 uur tot 11 uur ’s ochtends mogen leveren blijft, alleen is het nu door de komst van de palen iets moeilijker om uit de Meir te rijden.

Zo vindt verkoopster Sharon Gys dat het goed is dat er veiligheidsmaatregelen genomen worden. ‘Er is niets mis met terreur te behoeden’. Ze ondervindt verder geen last wanneer de leveranciers langskomen. ‘Better safe than sorry’, vindt Rob Van Genechten, verkoper bij Puma. ‘Ik vind dat auto’s op de Meir sowieso ongepast zijn, omwille van de vele fietsers en voetgangers. Wij ondervinden ook geen moeilijkheden met onze leveringen door de palen. De meeste winkels leveren tot 11 uur ’s ochtends dus dat is geen probleem voor ons.’